Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаГрошіНацбанк суттєво знизив облікову ставку: як це позначиться на заощадженнях українців

Нацбанк суттєво знизив облікову ставку: як це позначиться на заощадженнях українців

Этот материал также доступен на русском языке
Те, що НБУ зменшить облікову ставку давно прогнозували експерти - очікувалося зниження до 18-19%. Однак, НБУ пішов ще далі. Як цей захід вплине на заощадження громадян України, читайте в цій статті.

26 жовтня Національний банк України встановив значення облікової ставки на рівні 16%, значно знизивши її з 20%. Про це голова правління НБУ Андрій Пишний заявив на брифінгу про модернізацію монетарної системи. 

“Національний банк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою “нижньої межі”, – повідомив Пишний.

Раніше ми вивчали, чи може банк пробачити борг або списати кредит.

Зниження облікової ставки вплине на ставки за фінансовими операціями українських банків – і на депозити, і на кредити. Відтепер ставку за депозитами розраховуватимуть як суму облікової ставки та чотирьох відсоткових пунктів. Таким чином вкладники 3-місячних депозитів зможуть отримати 20%. 

Відповідно, кредитні відсотки розрахують за формулою: облікова ставка +6%, тобто в підсумку 22 відсотки. 

На думку НБУ, значне зниження облікової збільшить можливості регулятора стримувати короткострокові гривневі міжбанківські міжбанківські ставки. 

“У результаті зросте здатність НБУ впливати на очікування економічних агентів і мотиви їхньої економічної поведінки”, – вважає голова Нацбанку.

Експерти вважають зниження облікової ставки обґрунтованим з огляду на уповільнення темпів інфляції. На їхню думку, зниження облікової ставки НБУ потрібно було зробити вже давно: 

  1. За умови зниження інфляції у 2023 році ставка у 20% “виглядала вкрай високою”. 
  2. Економіка, особливо виробництво, потребує зниження вартості кредитів.
  3.  Системі держфінансування потрібно знизити витрати на обслуговування облігацій внутрішнього державного боргу, номінованих у гривні. 

“Саме для цього приймається рішення про зниження облікової ставки НБУ”, – резюмує економіст Денис Гаєвський, експерт УІП.

Нове на сайті