До кінця цього року на українських споживачів очікує відчутне підвищення вартості хлібобулочних виробів.
За прогнозами експертів, зростання цін склало від 5 до 10 відсотків і торкнеться всього асортименту. Про це розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.
Раніше ми писали, що відбувається з цінами на яйця в жовтні.
На його думку, найважливішою причиною подорожчання стане висока собівартість пшениці другого класу, яка є ключовою сировиною для хлібопекарського виробництва. Також на зростання цін впливають й інші чинники.
- Дефіцит сировини на українському ринку – цього сезону недоотримано понад мільйон тонн пшениці.
- Подорожчання енергоносіїв і паливних ресурсів – на це вплинуло повернення їхнього оподаткування.
- Неконкурентні зарплати у виробничому секторі – кадровий “голод” заважає випускати необхідні обсяги.
За словами Дученка, всі ці причини взаємопов’язані і неминуче ведуть до зростання цін на хліб “щонайменше на 5%, а найімовірніше – на 10%”.