Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаВартість доставки газу – що змінилося з жовтня для споживачів

Вартість доставки газу – що змінилося з жовтня для споживачів

Этот материал также доступен на русском языке
Трапляється, що споживачі не зовсім правильно розуміють зміни щодо нарахування мінімальної плати за розподіл газу з початку жовтня 2023 року. Розбираємо всі нюанси.

НКРЕКП тепер застосовує новий метод, щоб визначити мінімальний розмір річної замовленої потужності для приватних осіб, яким газопостачання припинено або виконується частково.

Раніше ми писали, які тарифи встановлено для населення з 1 жовтня.

З 1 жовтня 2023 року під час визначення мінімальних обсягів річної замовленої потужності враховуватиметься лише те газове обладнання споживачів, що функціонує та не опломбоване.

Хто менше або взагалі не платить за доставку газу

Абсолютно не нараховується плата за доставку газу лише тим домогосподарствам, які

  • відрізані від газової мережі, а договір з оператором ГРМ – розірваний;
  • зруйновані внаслідок бойових дій. 

З початку місяця плата за доставку газу стала меншою виключно для тих домогосподарств, які:

  • споживають газ, не перевищуючи мінімальні розміри річної замовленої потужності, встановленої законодавством;
  • не користуються “блакитним паливом” протягом газового року, але офіційно не від’єднані від мережі.

Розрахунок доставки газу з жовтня

Аби зменшити витрати споживачів, які не використовують усі газові об’єкти, що є в домогосподарстві, з жовтня під час розрахунку мінімального обсягу річної замовленої потужності до уваги береться лише працююче газове обладнання, яке не опломбоване. Рішення НКРЕКП про це набуло чинності 13 вересня.

З початку цього місяця оператори ГРМ мають зменшити вартість доставки домогосподарствам, до яких станом на 13 вересня 2023 року газ не постачають або обладнання не опломбували.

Усі подальші зміни в розрахунках щодо окремих домогосподарств набувають чинності з 1 числа місяця, в яких опломбовано обладнання або припинено доставку. Причому перерахунок плати за розподіл газу за попередні періоди не проводиться.

Щомісячна плата за доставку знижується за рахунок зменшення мінімальної річної замовленої потужності домогосподарства, яка змінилася так:

  • Там, де опломбовано тільки опалювальний котел, але використовується газовий водонагрівач і плита замовлена потужність зменшується з 314 м³ до 126 м³.
  • Там, де опломбовано і котел, і водонагрівач, а працює тільки газова плита замовлена потужність зменшується з 314 м³ до 39 м³.
  • Там, де опломбовано лічильник газу, газова мережа не відрізана замовлена потужність зменшується з 314 м³ до 39 м³.

Слід пам’ятати, що в разі виявлення несанкціонованого відновлення газоспоживання після опломбування обладнання, мінімальний розмір річної замовленої потужності буде розраховуватися на колишньому рівні, встановленому до опломбування.

Він буде перерахований за попередні періоди, але не більше ніж за три роки. 

Джерело: ГазПравда

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні