Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниКому доступні пільги на оплату електроенергії – які соціальні нормативи діють в...

Кому доступні пільги на оплату електроенергії – які соціальні нормативи діють в Україні?

Этот материал также доступен на русском языке
Українці можуть оформити субсидію не лише на оплату газу чи купівлю вугілля для опалення, а й на електрику. Причому після підвищення тарифів на світло для багатьох така пільга є досить актуальною, особливо для тих, хто опалюється за допомогою електроенергії.

У Пенсійному фонді нагадали які соціальні нормативи на оплату послуг з постачання та розподілу електроенергії встановлені в Україні і хто може розраховувати на пільги.

Раніше ми розповідали, що отримати субсідію зможуть 4 категорії населення.

Соціальна норма споживання електричної енергії у житлових будинках та квартирах з газовими плитами, за наявності централізованого постачання гарячої води становить 70 кВт/год на місяць на сім’ю на одну особу та додатково 30 кВт/год на місяць на кожного члена сім’ї. Максимальне споживання – не більше 190 кВт/год на місяць.

При постачанні електричної енергії житлових приміщень з електроплитами, за наявності централізованої подачі гарячої води норма 110 кВт/год на місяць на сім’ю з однієї особи і додатково 30 кВт/год на місяць на кожного члена сім’ї, але не більше 230 кВт/год на місяць.

Норматив постачання електричної енергії в житлових будинках з електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води становить 130 кВт/год на місяць на сім’ю з однієї особи і додатково 30 кВт/год на місяць на іншого члена сім’ї, але не більше 250 кВт/год на місяць.

У приміщеннях без електроплит, за наявності централізованого постачання холодної води та за відсутності централізованого постачання гарячої води та  газових водонагрівальних приладів норматив встановлено на рівні 100 кВт/год на місяць на сім’ю з однієї особи та додатково 30 кВт/год на місяць на кожного члена сім’ї, але не більше 220 кВт/год на місяць.

У селах та селищах міського типу для громадян, яким держава забезпечує безкоштовне висвітлення житла, норматив становить 30 кВт/год на місяць на одну особу.

Як виплачують допомогу на комуналку

Кошти, що виділяються державою на оплату комунальних послуг, монетизовані. Це означає, що пільги та субсидії виплачуються готівкою, а одержувачі мають самостійно розраховуватись за спожиті послуги. Нарахування субсидій та пільг здійснюють сервісні центри Пенсійного фонду.

Хто має право на пільги з оплати електроенергії

Пільгами з оплати електроенергію мають право скористатися такі категорії лиц:

  • ветерани Великої Вітчизняної війни;
  • особи, що мають особливі трудові заслуги перед державою;
  • діти війни;
  • жертви нацистських переслідувань;
  • реабілітовані особи;
  • багатодітні сім’ї;
  • потерпілі внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • ветерани ЗСУ;
  • службовці СБУ на пенсії;
  • військовослужбовці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні