П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія4 жовтня: які свята відзначають в Україні, прикмети та заборони дня

4 жовтня: які свята відзначають в Україні, прикмети та заборони дня

Этот материал также доступен на русском языке
4 жовтня 2023 року – це середа. Сьогодні відзначають День ветеринарної служби у системі Міністерства внутрішніх справ України та День тварин. У народному календарі - Єрофєєв день.

4 жовтня в Україні відзначають День ветеринарної служби у системі Міністерства внутрішніх справ України. Мета свята є – відзначити працю тих людей, які займаються епідеміологічним та санітарним контролем та проводять карантинні заходи щодо виявлення спалахів епізоотичних хвороб.

4 жовтня святкують і Всесвітній день тварин (World Animal Day). Вперше свято організував відомий захисник тварин і письменник Генріх Циммерманн 24 березня 1925 року у Берліні. За чотири роки святкування було перенесено на 4 жовтня. Дату обрали невипадково — саме цього дня помер католицький священнослужитель Франциск Асизький, який вважається захисником тварин.

Яке церковне свято відзначають 4 жовтня?

У православному календарі 4 жовтня вшановують священномученика Єрофея Афінського, єпископа. Народне свято спочило назву Єрофєєв день.

На Єрофея не можна ходити в ліс – у цей день лісовик буянить перед довгою сплячкою. Він куражиться і веселиться, ламаючи дерева та ганяючи лісову живність. Також з дому не бажано виходити без хрестика та зразків, щоб не накликати на себе злих духів.

Що не можна робити 4 жовтня?

Цього дня, окрім походів у ліс, також не варто довіряти незнайомцям. Не можна грати весілля. Також під забороною вживання спиртних напоїв.

Народні прикмети на погоду у Єрофєєвому день

  • Птахи насупили пір’я – до швидкого погіршення погоди.
  • Якщо випав перший сніг, то за 40 днів настане справжня зима.
  • Кінь пирхає – до потепління.
  • Червоні хмари увечері обіцяють вітряну погоду.

Хто відзначає іменини 4 жовтня?

Свої іменини 4 жовтня відзначають Яків, Степан, Петро, Павло, Микола, Михайло, Дмитро, Володимир, Василь, Вероніка.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні