Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯк підготувати смородину до зими?

Як підготувати смородину до зими?

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб наступного сезону смородина порадувала вас чудовим урожаєм, потрібно як слід підготувати її до зимівлі.

Смородина може пережити зиму, і навіть не одну без додаткових осінніх робіт. У перші роки вона навіть плодоноситиме, і ви не побачите різниці. Але сезон за сезоном ягоди на кущах дрібнітимуть, урожай біднішатиме, і незабаром з усієї посадки набереться від сили жменя кислих товстошкірих ягід. Щоб запобігти цьому, потрібно знати, як підготувати смородину до зими.

Смородина, як чорна, так і червона, і біла – досить зимостійка культура. Рослини переносять заморозки до -30 ° C і не вимерзають. Це означає, що вкривати кущі смородини восени не потрібно. Але є й інші роботи, які потрібно зробити до холодів.

Як обрізати смородину восени?

Обрізати смородину можна як навесні, так і восени. Але мало хто встигає зробити це на початку сезону, адже бруньки на ягідниках прокидаються дуже рано, і весняне обрізування може травмувати смородину та відстрочити початок плодоношення.

  1. Спершу видаліть всі гілки, що засохли і підгнили (їх можна відрізнити по сірому або сіро-чорному кольору, відстаючій корі, відсутності листя і ламкості).
  2. Видалить під корінь (без пеньків) тонку поросль.
  3. Обріжте гілки, що лежать на землі або переплітаються між собою – вони тільки псують крону. Загалом залиште 12-15 пагонів.
  4. Спаліть усі видалені гілки, обпале з куща листя і стару мульчу з-під смородини, ні в якому разі не закладаючи їх у компост.
  5. Після встановлення негативних температур гілки смородини потрібно стягнути шпагатом по спіралі, ущільнюючи кущ. Це дозволить їм встояти перед зимовими вітрами та не зламатися під вантажем мокрого снігу.

Боротьба зі шкідниками смородини

  1. Перш за все восени обробіть кущі хлорокисом міді (40 г на відро води) або 1% бордоською рідиною.
  2. Наприкінці вересня переходьте до наступного етапу і починайте готувати до холодів ґрунт. У ньому, на глибині до 20 см, зимує більша кількість шкідливих комах, які навесні нападають на ніжні бруньки та листя. Тому землю під кущами смородини потрібно прополоти, а потім акуратно підпушити, намагаючись не пошкодити тонкі корінці смородини. Напередодні перекопування самі кущі обприскуйте розчином сечовини (сірникова коробка гранул на відро води). Під час розпушування потрібно закласти у ґрунт фосфорно-калійне добриво («Фертика Осіннє» або AVA) – 30-40 г на 1 квадратний метр.
  3. Оброблену землю накрийте новим шаром мульчі товщиною близько 10 см. Можна використовувати сіно, тирсу або картон (3-4 шари). Як тільки випаде сніг, розкладіть його під кущами і притопчіть, а якщо висота снігового покриву дозволяє, вкрийте кущі повністю – це дозволить смородині добре перезимувати.

Нове на сайті