Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЩе один важливий продукт рекордно подорожчає: українців закликають зробити запаси

Ще один важливий продукт рекордно подорожчає: українців закликають зробити запаси

Этот материал также доступен на русском языке
З початком війни в Україні стрімко подорожчала частина продуктів, на деякі з них ціни опустилися, а інші – продовжують зростати і далі. Експерти попереджають українців про стрімке зростання цін на ще один важливий продукт.

Йдеться про цукор.

Головна причина стрімкого зростання – це намір Індії з жовтня заборонити експорт цього продукту. До такого рішення владу країни підштовхнула посуха – відсутність дощів знизила врожайність тростини.

Раніше ми розповідали, що з полиць магазинів зникне улюблена молочна продукція багатьох українців.

Раніше заборону експорту цукру ввела і Україна – втім, подорожчання продукту у нас також очікується.

Індія заборонить заводам експортувати цукор, починаючи з жовтня – вперше за 7 років зупинивши постачання.

Справа в тому, що відсутність дощів знизила врожайність тростини. Відсутність Індії на світовому ринку, ймовірно, спричинить підвищення базових цін на біржах Нью-Йорка та Лондона. Тим більше, що на них цукор уже торгується поблизу багаторічних максимумів. Заборону експорту цукру підтвердили і в індійському уряді.

«Наша основна мета – задовольнити внутрішні потреби цукру. На майбутній сезон ми не матимемо достатнього продукту, щоб виділити експортні квоти», – розповіли там аналітики.

На початку літа експорт цукру заборонила й Україна.

Діятиме ця заборона до 15 вересня. Причина такого рішення – щоб уникнути дефіциту продукту.

«Влітку в Україні зростає споживання цукру. Тому, щоб уникнути виникнення дефіциту та зростання цін на внутрішньому ринку в цей період уряд тимчасово припиняє квотування експорту цієї продукції», – аргументували в уряді.

Але уникнути подорожчання цукру в Україні, за словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, не вдасться.

«Цукровіння у нас закінчується у листопаді – тоді буде новий урожай. До листопада ми доїдаємо урожай минулого року. Тобто цукор зросте у ціні, бо зростає вартість його зберігання. Однак це зростання не буде критичним – 2-3%», – прогнозує експерт.

Ми не закликаємо вас терміново бігти в магазини і змітати з полиць цукор, на все життя запаси все одно не зробити, масовий ажіотаж тільки підстьобне підприємців підвищити в черговий раз ціни. Але все ж таки кілька зайвих кілограмів точно не завадять, тим більше зараз ще триває активний сезон консервації.

Джерело: Обозреватель

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні