Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіВиплата 2000 та 3000 гривень: кому з українців виплачуватимуть допомогу протягом 12...

Виплата 2000 та 3000 гривень: кому з українців виплачуватимуть допомогу протягом 12 місяців

Этот материал также доступен на русском языке
Через повномасштабний напад росії на Україну багато українців залишилися без житла або змушені були перебратися до спокійніших регіонів та отримати статус внутрішньо переміщеної особи. Їм виплачують допомогу у сумі 2000 та 3000 гривень. Але недавно частина переселенців втратила право на виплати.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, хто з переселенців зможе отримувати допомогу протягом 12 місяців.

Юристи зазначили, що відповідно до п. 2 Порядку надання допомоги на проживання ВПО з 1 серпня 2023 року допомога призначається внутрішньо переміщеній особі, яка вперше звернулася за призначенням допомоги, на 6 місяців і виплачуватиметься щомісяця у розмірі:

  • 3000 грн – для дітей та осіб з інвалідністю;
  • 2000 грн – для інших осіб.

Відповідно до п. 13 Порядку, на другий 6-ти місячний період, тобто сукупно на 12 місяців, допомога призначатиметься ВПО автоматично, за умови, що особа вперше звернулася за призначенням допомоги з 1 серпня 2023 р. та за наявності однієї з нижчевказаних умов.

Якщо переселенці мають низький дохід

Середньомісячний сукупний дохід на одного одержувача допомоги протягом кварталу, що передує місяцю, що передує місяцю звернення за призначенням допомоги, не повинен перевищувати 4 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, в якому приймається рішення про призначення допомоги на другий шестимісячний період.

Тобто, якщо особа звернулася за допомогою, наприклад, 5 серпня, враховуватиметься дохід за другий квартал 2023 р. При цьому середньомісячний сукупний дохід на одного ВПО за другий квартал 2023 р. не може перевищувати 8 372 грн.

Певні категорії громадян у складі сім’ї ВПО

Допомогу буде продовжено, якщо у складі одержувачів допомоги є:

  • особи працездатного віку, які доглядають дітей до досягнення ними шестирічного віку (включно);
  • громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядають їх;
  • особи з інвалідністю;
  • громадяни, які доглядають осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю віком до 18 років, або осіб з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу;
  • громадяни, які доглядають осіб, які досягли 80-річного віку;
  • фізичні особи, які надають соціальні послуги та отримують компенсацію за надання соціальних послуг;
  • студенти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), професійної вищої, вищої освіти, які не мають реєстрації місця проживання у гуртожитках.

Економічна самостійність ВПО

Також допомогу виплачуватимуть протягом 12 місяців, якщо у складі одержувачів допомоги є непрацююча працездатна особа, яка протягом перших 6-ти місяців, за які отримувала допомогу, сприяла своїй економічній самостійності:

  • працевлаштована;
  • зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна;
  • зареєструвалася як ФОП;
  • отримала мікрогрант на створення або розвиток власного бізнесу;
  • отримала ваучер для навчання.

Положення застосовуються за умови, якщо середньомісячний дохід такої особи за минулий квартал не перевищував 3 розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, у якому ухвалюється рішення про надання допомоги на другий шестимісячний період.

Пенсіонери та ті, хто втратив працездатність

Уповноважена особа/одержувач допомоги, що втратили працездатність, у тому числі досягли пенсійного віку та отримують пенсію, розмір якої не перевищує 3-х розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, в якому призначається допомога. Або якщо особа є неповнолітньою або малолітньою дитиною, яка прибула без супроводу законного представника.

Фахівці зазначили, якщо після закінчення виплати допомоги у ВПО виникли складні життєві обставини, зумовлені відсутністю місця проживання та неможливістю повернення до залишеного місця проживання, уповноважена особа/одержувач допомоги може звернутися до виконавчого органу місцевої ради або надання соціальних послуг для отримання соціальних послуг.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що жителям двох областей виплатять допомогу у сумі від 3318 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні