П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВже восени на українців чекають нові ціни на продукти - що подорожчає...

Вже восени на українців чекають нові ціни на продукти – що подорожчає найбільше

Этот материал также доступен на русском языке
З настанням осені в Україні очікується чергове підвищення цін на продукти. Так, на думку експертів, зміниться вартість овочів, яєць та м'яса.

Що стосується овочів, то восени очікується зростання цін, але тенденція буде кращою, ніж минулого року. Як розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка, загалом овочі цієї осені будуть доступнішими.

Раніше ми розповідали, що всіма улюблений продукт стає дефіцитом.

2023 року посівні площі під овочі порівняно з 2022-м збільшилися переважно за рахунок домогосподарств та присадибних ділянок.

Що стосується фруктів, то восени може дещо зрости вартість яблук, адже їхня врожайність очікується менше.

Скільки коштуватиме борщовий набір?

Знизилися ціни і на овочі “борщового набору”. Так, ціни на моркву та цибулю в українських магазинах навесні злетіли до рекордних показників. Зараз ситуація покращилася – настав сезон урожаю коренеплодів, тож вартість знизилася.

Поки що ціни на цибулю радують, а все тому, що багато господарств після рекордних цін вирішили збільшити площі під цією культурою.

Зараз середня вартість ріпчастої цибулі для споживачів становить 14-20 грн/кг.

Низька ціна протримається до кінця літа, з початку осені варіюватиметься від 20 до 30 грн/кг.

Морква теж тримала рекордну історичну вартість (до 50-60 грн.), але її ціна змінила курс на зниження.

Пропозиція від домогосподарств зростає. Ціни на оптових ринках становлять у середньому 10-14 грн/кг, що навіть на 20% нижче за минулорічний.

До кінця осені вартість має бути більш менш стабільною в межах 15-25 грн/кг (опт).

Буряк на оптових ринках коштує 8,50 грн/кг, що на 10% менше, ніж торік.

Пропозиції достатньо, і ціни будуть у межах минулого року 9-14 грн/кг (опт).

Яйця знову в дефіциті?

Курячі яйця – ще один рекордсмен.

З осені 2022 року їхня ціна зростала і на піку досягла до 70-80 грн за десяток, а яйця категорії С0 коштували навіть понад 100 грн. Причиною такої тенденції було зменшення поголів’я курей через військові дії та російську окупацію, зростання вартості електроенергії. Однак зараз яйця коштують набагато менше. У середньому ціни варіюються від 42–46 грн. за десяток. За словами Максима Гопки, ціни на яйця знизилися і зараз вони доступніші, ніж це було на початку весни завдяки збільшенню пропозиції від домогосподарств. Експерт вважає, що ціни будуть більш-менш стабільними до кінця вересня.

“У холодний період часу 60-70 грн за десяток яєць – це реальна ціна, яка може бути”, – зазначив експерт.

Що буде з цінами на м’ясо?

Вартість м’яса поступово збільшиться.

Попит великий, тому передумов зниження вартості поки що не очікується. За даними Держстату, на сьогоднішній день ціни на свинину в середньому становлять 196,4 грн/кг, курятину – 90,37 грн/кг (тушка), на яловичину – 223,52 грн/кг. Експерт прогнозує, що до середини осені ціни на м’ясо можуть зрости до 4-5%. Основними причинами стануть стабільний попит, подорожчання логістики та збільшення вартості електроенергії.

Джерело: РБК-Україна

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні