П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУлюблений продукт українців стає справжнім дефіцитом: багатьом він просто не по кишені

Улюблений продукт українців стає справжнім дефіцитом: багатьом він просто не по кишені

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні продовжують зростати ціни на продукти. А деякі товари взагалі перейшли з розряду доступних у розряд дефіцитних, бо купити їх за такою ціною зможе собі дозволити не кожен українець.

Одним із таких продуктів є сало. Спочатку ціни зросли на м’ясо, а тепер черга дійшла і до сала.

Раніше ми розповідали, що в одній з областей українці зможуть отримати безкоштовні продукти харчування.

При чому у великих торгових мережах зараз ціна вища, ніж на ринках. Середня вартість домашнього сала досягла 254,00 грн/кг.

Якщо порівнювати вартість сала у супермаркетах, то там можна знайти улюблений український продукт і за 319,00 грн/кг (Novus), і за 189 грн/кг (у Megamarket). Зростання цін зафіксовано на традиційне сире сало, а також солоне.

Слід зазначити, що ще у червні середня вартість сала в Україні становила 189,00 грн/кг. За два місяці продукт подорожчав на майже 55 грн.

Звичайно, одна з головних причин – скорочення поголів’я свиней через війну. Вся справа в тому, що зростання собівартості їхнього вирощування не дозволяє багатьом господарствам і надалі утримувати тварин. Тому в Україні стали менше виробляти сала та м’яса, через це й ціни зростають.

Експерти вважають, що це не останнє подорожчання. Що стосується цін на свинину, то вони дешевші, ніж на сало. Найдорожче м’ясо – ошийок. У супермаркетах його продають у середньому за 254,44 грн за кг. Розкид цін по магазинах суттєвий. Так, у мережі супермаркетів Novus кілограм коштує 209 грн, а в Megamarket вже 289 грн.

Трохи дешевше коштує свиняча лопатка – 190,69 грн за кг. У “Метро” таке м’ясо коштуватиме 212,65 грн за кг, у Megamarket – 198 грн, у Varus – 196,90 грн за кг.

Для порівняння на відомому ринку «Привоз» в Одесі ціна свинячої шиї коливається в межах 240 гривень, лопатки – 180-190 гривень, задньої частини – 200 гривень.

Джерело: today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні