П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які важливі свята та події відзначають в Україні...

Цей день в історії: які важливі свята та події відзначають в Україні 24 серпня

Этот материал также доступен на русском языке
24 серпня – визначна дата для всіх українців, адже саме сьогодні ми відзначаємо День Незалежності нашої країни. Також у світі святкують День дивної музики та День народження картопляних чіпсів.

День Незалежності України

24 серпня 1991 року у залі українського парламенту було ухвалено Акт проголошення незалежності України. З цього часу цей день став важливим для кожного українця. Особливо сьогодні, коли ворог намагається позбавити нас найдорожчого – свободи, життя та суверенітету.

24 серпня 1991 року Олександр Мороз, Леонід Кравчук та Ігор Юхновський виступили на термінових зборах українського парламенту. Увечері було ухвалено Акт проголошення незалежності України. Згодом Леонід Кравчук став ініціатором Всеукраїнського референдуму. 1 грудня 1991 року відбулося голосування, яке показало, що понад 90% українців висловлюють згоду з Актом. Після цього Україна почала отримувати визнання інших країн світу.

Міжнародний день дивної музики

Відкрив свято 1998 року композитор та музикант із Нью-Йорка Патрік Грант. Тоді він займався просуванням нового альбому “Fields Amaze”. Дату обрав не випадково, адже саме цього дня народився батько його дівчини, який став для Гранта своєрідним наставником.

Головна мета Дня дивної музики – це заохотити музикантів та композиторів вийти із зони комфорту та експериментувати з жанрами та стилями.

День народження картопляних чіпсів

24 серпня 1853 року було приготовано першу порцію чіпсів. Сталося це через обурення темношкірого шеф-кухаря ресторану Джорджа Крума. Коли до закладу увійшов магнат Корнеліус Вандербільт і поскаржився на недостатньо нарізану картоплю, Крум зробив шматочки дуже тонкими. Цікаво, що страва сподобалася Вандербільту, після чого її почали готувати у ресторані постійно.

Яке церковне свято відзначають 24 серпня?

24 серпня у церковному календарі вшановують пам’ять мученика Євпла.

Він жив на Сицилії і був дияконом. Коли імператор Діоклетіан почав переслідувати християн у 304 році, Євпла був ув’язнений. На суді він визнав, що вірить у Господа. Воїни мучили його у різний спосіб, вимагаючи, щоб він відступив від своєї віри. Однак він не зрікся Бога, за це його вбили мечем.

Хто відзначає іменини 24 серпня: Василь, Олександр, Федір, Максим, Сузанна.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні