Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДеяким чоловікам дозволили виходити на пенсію в 50 і 55 років: названо...

Деяким чоловікам дозволили виходити на пенсію в 50 і 55 років: названо основні вимоги

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні вийти на пенсію можна у віці 60 років, якщо є відповідний стаж. У 2023 році потрібно накопичити більше 30 років страхового стажу як для жінок, так і для чоловіків. Також деякі категорії мають право на пенсію достроково.

Про те, чи може чоловік вийти на пенсію під час воєнного стану достроково, розповіли експерти з “Права на захист”.

Раніше ми говорили, що пенсіонерам доведеться пройти ідентификацію особистості. 

Пенсія достроково для чоловіків 

Деякі категорії українців мають можливість вийти на пенсію раніше, враховуючи особливості своєї роботи та умови, в яких вони працюють.

Хто може претендувати на дострокову пенсію:

Робітники, які працювали в умовах повного дня на підземних роботах або в особливо шкідливих та складних умовах. Відповідно до списку № 1 виробництва, робіт, професій, позицій та показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, ці громадяни можуть  вийти на пенсію у 50 років, але треба мати принаймні 25 років стажу роботи. 

Робітники зі списку № 2. Це стосується тих, хто працює в шкідливих і складних умовах, але не на підземній роботі. Вони можуть подати заявку на вихід  на пенсію у 55 років, проте треба мати щонайменше 30 років стажу роботи.

Працівники сільського господарства. Трактористи-машиністи, що працюють на полях, можуть вийти на пенсію  у віці 55 років. Але вони повинні мати загальний стаж роботи щонайменше 30 років, з яких вони повинні працювати безпосередньо на тракторі щонайменше 20 років.

Водії міського пасажирського транспорту та важких автомобілів, які також працюють у важких та шкідливих умовах. Згідно з умовами, ця категорія осіб може піти на заслужений відпочинок у віці 55 років. Проте для дострокової пенсії вони повинні мати щонайменше 30 -річний стаж, з яких принаймні 12 років та 6 місяців у зазначеній позиції. 

Якщо ви відповідаєте вище названим категорям, то маєте право оформити пенсію під час военного стану достроково. 

Для призначення дострокової пенсії, вам потрібно звернутися до будь-якого відділення Пенсійного фонду, незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Ви також можете зробити це в Інтернеті через електронний портал Пенсійного фонду України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні