Курячі яйця маркуються літерами «Д» та «С».
- Літера «Д» означає дієтичне яйце, вони реалізуються протягом 7 днів.
- Літера «С» означає столове яйце, яке реалізується протягом 25 днів.
Залежно від маси харчові яйця поділяються на наступні категорії:
- добірні (В) – маса 73 г і більше;
- найвища категорія (0) – від 63 до 72,9 г;
- перша категорія (1) – від 53 до 62,9 г;
- друга категорія (2) – від 45 до 52,9 г;
- дрібні (М) – від 35 до 44,9 г
У магазинах і супермаркетах найчастіше реалізуються “харчові столові” яйця різної маси, рідше – “харчові дієтичні” (вони також можуть бути різної маси).
Чим відрізняється дієтичне яйце від столового?
Дієтичні яйця – це свіжі харчові яйця, термін зберігання яких не перевищує 7 діб, з дня знесення, які зберігають при температурі від 0 до +20 градусів.
Яйця, які не були реалізовані протягом 7 діб, стають столовими – термін зберігання яких підвищується до 25 діб.
Наприклад маркування С0 означатиме, що це яйце, яке має зберігатися не більше 25 діб, і мати масу від 63 до 72,9 грамів.
Раніше ми розповідали, чи потрібно мити курячі яйця перед зберіганням.