П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаДачаЧому гниють верхівки помідорів і чи можна їсти такі томати?

Чому гниють верхівки помідорів і чи можна їсти такі томати?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато дачників стикалися з таким захворюванням, як вершинна гнилизна. Коли на верхівці помідорів з'являється коричнева пляма, яка згодом розростається.

На вершині недозрілого плода з’являється невелика суха пляма, яка поступово темніє та збільшується у розмірі. Плід перестає рости і червоніє раніше, ніж інші. При цьому все бадилля здорове.

Це захворювання зустрічається як у теплицях, так і у відкритому ґрунті, особливо на півдні.

Причини вершинної гнилі на томатах

  1. Нерегулярний та недостатній полив.
  2. Дуже спекотне та сухе повітря.
  3. Вирощуванні на легких піщаних ґрунтах із низькою вологоємністю.

Рослини втрачають тургор, вологу, в’януть з вершини плода. На цьому місці, як вторинне явище, поселяються патогенні мікроорганізми. Також деякі агрономи пов’язують вершинну гниль із нестачею кальцію у ґрунті.

Основний метод боротьби з вершинною гниллю – профілактика

  1. Намагайтеся вирощувати рослини на вологоємних ґрунтах. Якщо ґрунт у теплиці надто легкий, внесіть до нього торф і дернову землю, вони сприяють утриманню вологи в ґрунті.
  2. Перед посадкою не давайте занадто великі дози добрив, як то кажуть, про запас, і не перегодовуйте рослини.
  3. Не загущуйте посадки, своєчасно формуйте рослини та видаляйте пасинки.
  4. Обов’язково регулярно поливайте томати досить великими дозами води.
  5. Не забувайте і про мульчування, це хороший спосіб збереження вологи в ґрунті, особливо якщо ви не живете на присадибній ділянці, а періодично приїжджаєте. Шар мульчі краще оновлювати щотижня. Як мульча підійде скошена газонна трава, рубана кропива та інші бур’яни без насіння, солома, компост і навіть просто білий покривний матеріал.
  6. Під час спекотної погоди провітрюйте теплиці. Рослини можна притінити білою тканиною, покривним матеріалом, а в скляній теплиці забілити скло.

Для того, щоб виключити нестачу кальцію в ґрунті в період росту плодів, рослини можна 3-4 рази з різницею в 7 днів обприснути кальцієвою селітрою (5-10 г на 10 л води) з розрахунку 0,5 л на 10 кв. м посадок. Обприскування набагато ефективніше, а головне, економічніше прямого внесення кальцію в ґрунт.

Якщо ж ви виявили плоди, що захворіли, зберіть їх все і знищіть, а також постарайтеся поліпшити умови вирощування.

Їсти чи ні уражені плоди – вирішувати вам, на здоров’я вони ніяк не впливають, хоча доведеться видалити більшу частину томату.

Раніше ми розповідали, чи потрібно обривати листя у томатів для кращого врожаю.

Ольга Миронова, вчений-агроном

Нове на сайті