Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯгоди в новому сезоні збиратимете відрами: чим підгодувати смородину після збирання врожаю

Ягоди в новому сезоні збиратимете відрами: чим підгодувати смородину після збирання врожаю

Этот материал также доступен на русском языке
Відразу після збирання врожаю чорної та червоної смородини кущі треба підгодувати. Найкраще для цього брати органіку - гній, компост, торф, що перепрів.

Підживлення смородини

На один кущ вносять десять-п’ятнадцять кілограм добрив, обережно перекопуючи ґрунт довкола. Робити це потрібно один раз на три-чотири роки. Фосфорні (суперфосфат) і калійні (сірчанокислий калій) добрива вносять щороку при розпушуванні ґрунту або в розчиненому вигляді під час поливів.

Раніше ми розповідали, чому обсипається смородина.

На ґрунтах із підвищеною кислотністю замість фосфорних та калійних мінеральних добрив бажано вносити золу (три склянки під кущ). Мінеральні добрива можна замінити на розчин коров’яку або пташиного посліду (розведеними в десять і двадцять разів відповідно). На кущ, що плодоносить, дають до двох відер такого підживлення. Ягідні насадження важливо своєчасно поливати, особливо, коли стоїть посушлива погода.

Обробка від хвороб смородини

Також слід уважно оглянути кущі. Так, за наявності на листі антракнозу або іржі кущі обприскують залізним купоросом (триста-чотириста грамів на десять літрів води). Якщо смородина була вражена борошнистою росою, то, перш за все, потрібно зрізати верхівки однорічних пагонів і обробити кущ настоєм золи (триста грамів золи та сорок грамів господарського мила на десять літрів води) або розчином кальцинованої соди та мила (по п’ятдесят грамів кожного на десять літрів води).

Нове на сайті