Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаЧому обсипається смородина - названі головні причини

Чому обсипається смородина – названі головні причини

Этот материал также доступен на русском языке
Порічки - це справжня скарбниця корисних речовин і вітамінів. Але часто у садівників-початківців, та й не тільки, смородина обсипається, залишаючи без урожаю.
  1. Якщо зав’язь опадає з року в рік, незалежно від погоди, харчування та поливів, то вибрано неправильне місце для посадки. Ділянка має бути захищена від східних та північних вітрів. Кущі краще розміщувати в сухих і відкритих місцях без пагорбів і западин — щоб уникнути застою води.
  2. Якщо чорна смородина добре почувається в тіні плодових дерев, то порічка краще росте під розсіяними сонячними променями. При великому затіненні кущі погано розвиваються і дрібнішають ягоди.
  3. Якщо посадки загущені, зав’язі можуть обсипатися. Залежно від сорту різниться і схема посадки. Наприклад, для сильно розлогих кущиків («Голландська червона») відстань має бути 2 м, а для кущів з компактною формою («Цукрова») необхідна відстань – 1,3-1,4 м.
  4. Червона смородина не переносить заморозків, тому якщо на цвітіння або формування зав’язей випало зниження температури, врожаю ви точно не побачите. Дощ, сильний вітер, висока чи низька температура теж погано позначаються на зав’язях. Зокрема низька температура заважає «працювати» бджолам.
  5. Порічка вимагає вологи менше, ніж її родичка, чорна смородина, але нестача вологи може призвести до обсипання маленьких ягідок. Тому якщо на початку літа стоїть посушлива погода, потрібно забезпечити смородині належний полив. Поливати потрібно не надто часто, але так, щоб волога доходила до самого коріння (на глибину до 60 см).
  6. Спровокувати опадання зав’язі може склянниця. Якщо листя в’яне, зав’язі опадають, то смородина може бути вражена цим шкідником. Комаха може прогризати собі ходи всередині пагонів. Пошкоджені пагони потрібно зрізати до здорового непошкодженого ствола, а зрізи замазати садовим варом, щоб шкідник не оселився у здорових пагонах.
  7. Шкодить урожаю і галлова попелиця. На пошкодженому цим шкідником листі з’являються темно-червоні, вишневі або жовті здуття і горбики. Впоратися з галовою попелицею можна за допомогою інсектицидів або народних засобів (наприклад, тютюновий настій, настій з бадилля томатів).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як правильно вирощувати червону смородину.

В.В. Солонар, агроном

Нове на сайті