Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 4 серпня – День народження шампанського та Марії Магдалини

Яке сьогодні свято: 4 серпня – День народження шампанського та Марії Магдалини

Этот материал также доступен на русском языке
4 серпня 2023 року – п'ятниця. У цей день відзначається День народження шампанського. Православна церква вшановує пам'ять мироносиці рівноапостольної Марії Магдалини.

День народження шампанського

Будь-яка урочиста подія не обходиться без шампанського. Винайшли цей ігристий напій 4 серпня 1668 року.

Виготовив перше шампанське чернець-бенедиктинець П’єр Періньйон, який завідував їстівними запасами та льохом, а на дозвіллі займався експериментами з виробництва різних вин.

І ось, 4 серпня 1668 року отець Періньйон представив здивованій братії чудовий напій: сріблясті бульбашки з тихим шелестом піднімалися з дна келиха, прозора піна іскрилася, мов жива. Це ігристе вино стало прабатьком сучасного шампанського, дата – Днем народження цього напою, а ім’я Періньйон – згодом маркою французького шампанського преміум-класу.

Так, але це не всі винаходи Періньйона, саме він запропонував замість звичайної на той час пробки з промасленої палиці використовувати кіркову, яка використовується до цього дня.

День пам’яті мироносиці рівноапостольної Марії Магдалини

Цього дня вшановується пам’ять однієї з найвідоміших жінок в історії релігії — Марії Магдалини, послідовниці Ісуса Христа.

Марія Магдалина була однією з найвірніших і найвідданіших учениць Христа. Вона була родом з Магдали (галілейське місто), вела розпусне життя і була біснуватою. Після Божественного зцілення повністю довірила своє життя в руки Господа і безстрашно всюди йшла за Його Сином. Її вважали заступницею від холери.

Спочатку це свято було язичницьким і присвячувалося Марії-заступниці, хранительки жінок. Після приходу християнства на Русь церква цього дня почала вшановувати пам’ять рівноапостольної Марії Магдалини, мироносиці (несучої миро – запашної олії). Спроба священиків розділити ці дві події не мала успіху.

Традиції та обряди на Марії Магдалини

У цей день православні храми підносять молитви рівноапостольної Марії. Віруючі звертають свої молитви до святої про звільнення від бісівської одержимості та розпусти.

У полі не працюють, боячись гніву за нешанування у вигляді грози та граду. Збирають лісову ягоду (лохину, чорницю, брусницю) та смородину (білу, червону, чорну). Жінки присвячують весь день сім’ї та дому. Змітають павутину з віконних рам. Віник беруть або з Трійці, або приготовлений заздалегідь, переважно з берези. Викопують із землі квіткові цибулинки до наступної весни.

Що не можна робити на Марії Магдалени?

4 серпня не можна працювати у саду чи полі. А також краще утриматись від вирішення фінансових питань.

Народні прикмети на 4 серпня

  • Ранковий туман обіцяє теплий та сонячний день.
  • Гроза цього дня віщує хороший урожай зерна.
  • Якщо на городі багато слимаків, то кілька днів дощитиме.
  • Багато павутинь, але не видно павуків – до дощу.

Хто відзначає іменини 4 серпня?

У середу, 4 серпня, іменини відзначають власники таких імен: Михайло, Олексій, Марія, Магдалина.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні