Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниМайже 100 гривень за квадратний метр: хто обов'язково має сплатити податок на...

Майже 100 гривень за квадратний метр: хто обов’язково має сплатити податок на житло

Этот материал также доступен на русском языке
Громадяни України до кінця серпня мають сплатити податок на своє житло. Суми залежатимуть від площі нерухомості.

Про це нагадала представниця Асоціації правників “Вертикаль” Марія Левченко.

Раніше ми розповідали, кого звільнили від сплати податку на нерухомість.

Йдеться про податок на квартири та будинки, площа яких перевищує встановлені нормативи. Це квартири площею понад 60 кв. м та будинки площею понад 120 кв. м. За наявності кількох видів житла податок сплачуватиметься, якщо їхня сумарна площа перевищує 180 кв. м.

Марія Левченко зазначила, що сплатити податки слід упродовж 60 днів після отримання відповідної квитанції. Вона мала прийти до 1 липня за юридичною адресою. Але українці, які не отримали сповіщення, не звільняються від оподаткування.

“Якщо ви не отримали квитанцію, то, щоб уникнути утворення заборгованості, вам слід самостійно звернутися до податкової інспекції”, – зазначила правозахисниця.

Скільки доведеться заплатити за зайві квадратні метри

Податок прив’язаний до мінімальної заробітної плати. Він становить 1,5% від мінімальної зарплати на початок року, що передує отриманню квитанції. 2022 року вартість одного зайвого квадратного метра склала 97,5 грн.

Кожен власник зайвих квадратних метрів може вирахувати суму, яку йому доведеться сплатити. Наприклад, якщо ви власник будинку площею 140 квадратних метрів, то доведеться заплатити за зайві 20 квадратів. Сума становитиме 1950 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні