Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають в Україні 29 липня – важливі події та дати

Які свята відзначають в Україні 29 липня – важливі події та дати

Этот материал также доступен на русском языке
29 липня 2023 року – це субота. Сьогодні в Україні відзначається День Сил спеціальних операцій ЗСУ в Україні. А православна церква вшановує пам'ять священномученика Афіногена та 10 його учнів.

Іменини 29 липня відзначають: Юлія, Яків, Валентина, Петро, Федір, Павло, Алевтина та Іван.

День Сил спеціальних операцій ЗСУ в Україні

29 липня воїни молодої та сучасної складової Збройних Сил України, Сил спеціальних операцій (ССО), святкують своє професійне свято.

Сили спеціальних операцій – це окремий рід сил ЗСУ, який було засновано у 2016 році. До складу ССО входять частини спеціального призначення та підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій. День Сил спецоперації ЗСУ був встановлений указом президента України від 26 липня 2016 року з метою подальшого розвитку національних військових традицій з огляду на важливу роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави.

Як гасло Сил спеціальних операцій ЗСУ, було обрано бойове гасло Святослава Хороброго – “Іду на ви!”

Церковне свято священномученика Афіногена та 10 його учнів

29 липня вшановується пам’ять священномученика Афіногена та десяти його учнів. У роки життя Афіногена тривало гоніння християн. У Севастії правитель Філомарх вирішив влаштувати велике язичницьке свято для мешканців міста та наказав людям починати приносити жертви ідолам. Але жителі Севастії, здебільшого християни, відмовилися брати участь у язичницькому святі. Розгніваний правитель наказав своїм воїнам бити народ, і багато християн прийняли тоді мученицькі вінці. Філомарху стало відомо, що християнство поширилося завдяки проповіді єпископа Афіногена. Він наказав розшукати старця та привести до суду. Святий Афіноген та десять його учнів жили неподалік міста у невеликому монастирі. Не заставши єпископа, воїни схопили учнів.

Імператор велів закувати їх у ланцюги і кинути до в’язниці.

Дізнавшись про долю своїх учнів, Афіноген повернувся до Севастії і став дорікати судді за те, що в темницю кинуто невинних. Святого миттєво схопили. Під час жорстоких тортур усі святі мученики сповідували себе християнами та відмовилися принести жертву ідолам.

Єпископа та його учнів обезголовили.

Цей день в історії: що сталося в Україні та світі 29 липня

1907 – Створено Всесвітню організацію скаутського руху;

1914 – Введена в дію перша Трансамериканська телефонна лінія Нью-Йорк-Сан Франциско;

1948 – У Лондоні почалися XIV Літні Олімпійські ігри;

2005 – Астрономи оголосили про відкриття карликової планети Еріда.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні