Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДоведеться платити більше: українців попередили, кому змінять режим нарахування обсягів газу

Доведеться платити більше: українців попередили, кому змінять режим нарахування обсягів газу

Этот материал также доступен на русском языке
Багато споживачів відмовляються проводити повірку лічильника, аргументуючи це тим, що після демонтажу лічильник можуть повернути зі збільшеними показаннями. Але за відмову українцям доведеться платити за газ за іншими нормами.

Так, чинним законодавством визначено, що побутовий споживач зобов’язаний забезпечити доступ представникам облгазу після пред’явлення ними службових посвідчень для проведення робіт з демонтажу лічильника перевірки (або його повірки на місці встановлення), пише ГазПравда.

Якщо споживач відмовляє у доступі до об’єкта побутового споживання представнику облгазу для зняття лічильника газу на періодичну перевірку (або його повірки на місці встановлення), споживачеві змінюється режим нарахування обсягів природного газу.

Така відмова має бути оформлена відповідним Актом, що засвідчується обома сторонами (представником облгазу та споживачем).

З дати складання такого Акту для розрахунку за спожитий природний газ показання лічильника не враховуватимуться. Усі нарахування будуть провадитися за граничними обсягами споживання природного газу населенням, визначеним у додатку 19 до Кодексу газорозподільних систем.

Граничні обсяги споживання природного газу населенням у разі порушення вимог Кодексу газорозподільних систем

Плита газова за наявності централізованого гарячого водопостачання м куб. людино-місяць 9,8

Плита газова за відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 18,3

Плита газова та водонагрівач – 23,6

Опалювально-варильна піч – для приготування їжі, підігріву води та інших побутових потреб: м куб. метрів людино-місяць у міжопалювальний період, включаючи трьох жителів 70 на кожного наступного жителя 45

Опалювально-варювальна піч на опалення, приготування їжі, підігрів води та інші побутові потреби: куб. м кв. на місяць в опалювальний період, включаючи 20 м кв. метрів опалювальної площі 20 на кожний додатковий кв. опалювальної площі – 11

Індивідуальне опалення в будинках, крім будинків, де встановлена опалювально-варювальна піч (кухонний осередок) (на 1 м кв. опалювальної площі) м куб. м кв. на місяць в опалювальний період – 11,0

Як захистити себе від санкцій?

Після демонтажу лічильника на період його зняття для проведення періодичної перевірки облгаз встановлює лічильники газу з обмінного фонду.

У разі, якщо неможливо встановити інший, розрахунки зі споживачем здійснюються залежно від середньомісячного (середньодобового) обсягу споживання природного газу за аналогічний період (опалювальний чи міжопалювальний) у попередньому році або фактичний період споживання (опалювальний чи міжопалювальний), якщо він не перевищує шести місяців .

Також під час зняття лічильника ви можете провести фото- та відеозйомку даного процесу, що має підтвердити факт цілісності засобу обліку без ознак зовнішнього втручання у його дію, а також зафіксувати показання.

Раніше ми розповідали, як не платити, за повітря замість газу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні