Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДачаЧому помідори всередині з білими жорсткими прожилками - чи можна їх їсти

Чому помідори всередині з білими жорсткими прожилками – чи можна їх їсти

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто, напевно, стикався з ситуацією, коли зовні помідори виглядають дозрілими, а всередині при розрізі вони ніби недозрілі, білі, тверді та несмачні.

Однією з головних причин появи білої серединки може бути захворювання на фітоплазмоз або стовбур. Ця хвороба найчастіше зустрічається на півдні, де з ранньої весни до пізньої осені зберігається висока температура та знижена вологість повітря. Стовбур може призвести до втрати 70% урожаю. Головна ознака стовбура – плоди не зав’язуються, а якщо рослина була заражена після початку плодоношення, помідори всередині стають жорсткими та білими. Зверху томати мають зеленувато-жовту пляму, яка відходить від плодоніжки майже до середини плода.

Цю інфекцію переносять попелиці, совки, цикадки, пінниці та листоблошки, з насінням хвороба не передається. Тому так важливо проводити обробку проти шкідників, одразу ж після висадки рослин у ґрунт. Хороший ефект дає застосування Циткору або Актари. Ці препарати борються із шкідниками, але не з фітоплазмозом. Проти нього слід застосовувати препарат Фітоплазмін.

Не варто забувати про регулярне прополювання бур’янів, це знижує ризик появи хвороби. Стовбур практично не вражає штамбові або низькорослі сорти томатів.

На формування білої серединки впливають погодні умови. Якщо не поливати помідори при підвищеній температурі повітря в плодах перестане накопичуватися лікопін, який відповідає за забарвлення. Томати стануть світлими, щільними та несмачними.

Також білі жорсткі прожилки можуть з’явитися через надлишок або брак поживних речовин (калій, азот або кальцій). Голодування у рослини проявляється особливо яскраво у спекотні періоди.

А ще, біла, жорстка м’якоть у томатів може бути ознакою надмірного підживлення селітрою (нітрати). Недозрілі, волокнисті чи бліді всередині помідори не варто їсти, отруєння вони не викличуть, але й користі організму не принесуть.

Тому, якщо ви купили помідори, а в середині вони білі та з жорсткими прожилками, то краще їх не їсти, вони можуть бути перегодовані нітратами. Якщо ж такі помідори виросли на грядці, і ви не застосовували хімічні препарати, білу частину можна просто вирізати, а сам томат використовувати для соку або приготування соусів.

Раніше ми розповідали, як з томатів зробити смачну консервацію без оцту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні