Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯблука гниють на дереві: чи можна врятувати врожай і як це зробити...

Яблука гниють на дереві: чи можна врятувати врожай і як це зробити найефективніші методи

Этот материал также доступен на русском языке
Часто садівники помічають, що на дереві почали гнити яблука. Спочатку це може бути один або два плоди, але з часом гнилизна охоплює більшу частину врожаю.

Причин появи гнилі на яблуках може бути багато. Розберемося із найпоширенішими в українських садах.

Перша причина – це хлороз. Симптомом є бліде листя та поява гнили всередині яблук. Упоратися з цією проблемою допоможе залізний розчин – для цього знадобиться удобрення з високим вмістом заліза. Таке удобрення можна купити у будь-якому спеціалізованому магазині.

Для підживлення яблунь при виявленні хлорозності молодого листя 50 г сульфату заліза розчиняють у 10 л води. Отриману суміш наносять на ґрунт та штамб плодового дерева раз на 4 дні до появи молодої зелені.

Друга причина – моніліоз. На яблуках з’являються коричневі плями і вони масово обсипаються так і не дозрівши. Для вирішення проблеми нам знадобиться суспензія цирами (50 г на 5 л води) та цинебу (225 г на 5 л води).

Робимо розчин та використовуємо його. Обробляємо дерева двічі з інтервалом на дві тижні.

Якщо яблуні захворіли на паршу, то потрібно просто прибирати опале листя та плоди яблуні та обробляти дерево сечовиною (300 г на 5 літрів води).

Усі ці обробки слід проводити дуже обережно, особливо в період дозрівання плодів. Якщо яблука зимові чи пізньоосінні, то ще є час, а для ранніх сортів обробіток краще провести пізньої осені та напровесні. По можливості, де зможете дістати, видаліть пошкоджені плоди, щоб вони не розносили інфекції далі.

Раніше ми розповідали, як правильно зберігати яблука.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні