Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні заборонили популярний вид цигарок: за порушення виписують штрафи у 50...

В Україні заборонили популярний вид цигарок: за порушення виписують штрафи у 50 тисяч гривень

Этот материал также доступен на русском языке
З сьогоднішнього дня, 11 липня, в Україні набув чинності закон №1978-IX, який вносить зміни до «антитютюнового законодавства», що стосуються реклами та продажу тютюнових виробів.

Слід зазначити, що не всі зміни почнуть діяти з 11 липня.

Про це повідомляє Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Отже, з 11 липня починають діяти такі зміни:

  • заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них;
  • заборона куріння з використанням пристроїв для нагрівання у всіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією з курінням звичайних цигарок;
  • заборона виробництва (крім експорту), оптової та роздрібної торгівлі та імпорту для реалізації в Україні сигарет, що містять смако-ароматичні добавки.

Щодо заборони на продаж низки тютюнових виробів, то потрібно внести ясність. Продавати вже виготовлені партії можна буде й надалі, але не довше 12 місяців з дня набрання чинності цим законом, тобто до 11 липня 2024 року.

Заборона на продаж стосуватиметься:

  • тютюнових виробів та рідин до електронних сигарет з псевдокорисними (вітамінами) та енергетичними (кофеїном, таурином) добавками. Також із добавками, які роблять викиди кольоровими, полегшують вдихання диму або засвоєння;
  • сигарет, тютюну для самокруток та електронних сигарет зі смако-ароматичними добавками. Також такі добавки будуть заборонені у будь-яких компонентах виробів;
  • якщо фільтр, папір або капсула у тютюнових виробах дозволяють змінювати запах або смак;
  • рідина до електронних сигарет з об’ємом контейнерів понад 10 мл, а також якщо вміст нікотину перевищує 20 мг на 1 мл.

За порушення закону про продаж передбачається штраф у розмірі 20 тисяч гривень, а за повторне порушення протягом року – 50 тисяч грн.

Також під забороною і спонсорство тютюнових виробів та електронних сигарет. Зокрема, йдеться про спонсорство телепередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, програм чи окремих осіб із використанням торгових марок таких виробів.

За порушення вимог статей 16, 16-1 або 16-2 цього закону штраф передбачається у розмірі 30 тисяч гривень, у разі повторного порушення протягом року – 50 тисяч гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні