Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСубсидії не буде: оновлено перелік громадян, яким можуть відмовити у призначенні пільги

Субсидії не буде: оновлено перелік громадян, яким можуть відмовити у призначенні пільги

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку в Україні зменшується сума коштів у бюджеті на виплату житлової субсидії. Так, у бюджеті Пенсійного фонду на 2023 рік передбачено 37,9 млрд гривень на виплату житлових субсидій та пільг, а в головному кошторисі на 2022 рік на це було передбачено 38,4 млрд грн, а в держбюджеті-2021 — 47 млрд грн.

Зменшується кількість одержувачів субсидій.

Раніше ми розповідали, кому можуть урізати розмір субсидії.

“Кількість домогосподарств, які отримують субсидії, та сума коштів, які виділяє держава на субсидії, має тенденцію до скорочення. Якщо у 2018 році субсидії отримували 3,9 млн домогосподарств на загальну суму 43,1 млрд грн, то у 2023-му лише 1, 7 млн домогосподарств на загальну суму 24,4 млрд грн”, – каже кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Варто зазначити, що з травня 2021 року субсидію українцям виплачують у грошовій формі, тобто готівкою. В опалювальному сезоні 2022-2023 років українці в середньому отримували по 1700-1800 грн на місяць. У неопалюваному періоді сума допомоги становить 300-400 гривень.

Чому ж зменшується кількість субсидіантів? Багато громадян залишаються без субсидії через низку причин серед яких:

  • загальна площа квартири перевищує 130 кв. м та 230 кв. м у будинках;
  • член сім’ї протягом 12 місяців перед призначенням субсидії здійснив операцію на суму понад 50 тис. грн;
  • особа має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у сумі, що перевищує 100 тис. грн, або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму понад 100 тис. грн;
  • існуючий транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше 5 років та/або більш ніж один транспортний засіб, з року випуску якого пройшло менше 15 років (крім мопеда та причепа);
  • у складі сім’ї є повнолітній непрацюючий (і не мають статусу безробітного) або особа, чий середньомісячний дохід менший за мінімалку, або особи, які не платять ЄСВ протягом трьох місяців.

Не варто забувати і про заборгованість з оплати за комуналку.

“Житлова субсидія не призначається за наявності простроченої більше трьох місяців заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, термін позовної давності якої не закінчився і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень). Виняток – житлова субсидія призначається у випадках наявності умови підтвердження її сплати або укладання договору про її реструктуризацію або оскарження заборгованості у судовому порядку. Таким чином Мінсоцполітики намагається спонукати платників до дисципліни”, – зазначив Ігор Ясько, керуючий партнер ЮК Winner.

Джерело: Фокус

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні