Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнським водіям почали виписувати нові штрафи – "попастися" може кожен

Українським водіям почали виписувати нові штрафи – “попастися” може кожен

Этот материал также доступен на русском языке
Перш ніж сідати за кермо, водій повинен перевірити справність авто та наявність обов'язкових предметів безпеки.

З недавніх пір співробітники патрульної служби почали виписувати водіям нові штрафи, пише Дорожній адвокат.

Юристи навели приклад нещодавньої ситуації на автодорозі. Так, водія, який дотримувався правил дорожнього руху, зупинили співробітники патрульної поліції і після перевірки документів поліцейські вимагали пред’явити вогнегасник, аптечку та знак аварійної зупинки.

Хоча водій мав у салоні всі ці вищеперелічені предмети, поліція вирішила перевірити термін дії аптечки та справність вогнегасника. Після ретельної перевірки працівники патрульної служби виявили, що вогнегасник має несправності.

В результаті водію було складено протокол за порушення пункту 31.4.7 правил дорожнього руху. Він передбачає штраф за “керування транспортним засобом із непрацюючим вогнегасником”.

У примітках до цього пункту також зазначено, що тип та кількість вогнегасників мають відповідати нормам, а вогнегасники, розміщені у транспортному засобі, мають бути сертифіковані відповідно до вимог закону.

Але юристи зазначають, що згідно зі статтею 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), відповідальність за непрацюючий вогнегасник не передбачена для легкових автомобілів, які не призначені для перевезення пасажирів.

Це означає, що співробітники патрульної поліції у подібних ситуаціях мають право лише винести попередження за це порушення відповідно до статті 125 КУпАП.

Водій звернувся до суду для спростування цієї ухвали. Крім того, водіїв попереджають, що якщо погодитися з цим штрафом і не виправити недоліки, тоді при повторному порушенні водієві загрожує вже суворе покарання – вилучення прав водія на строк від 3 до 6 місяців на підставі ч. 4 с. 121 КУпАП.

Управління легковим автомобілем без аптечки, призначеної саме для цього виду авто та робочого вогнегасника заборонено. Але відсутність цих елементів не може бути підставою для накладення штрафу у розмірі 340 грн. А також не може бути причиною позбавлення права керувати автомобілем у разі повторного порушення. Такі дії можуть можуть лише передбачати попередження.

Раніше ми розповідали, що почалося полювання на власників недорогих авто.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні