Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДеяким українцям доведеться повернути частину субсидії – перевірте, чи є ви у...

Деяким українцям доведеться повернути частину субсидії – перевірте, чи є ви у списку

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні понад 2 млн домогосподарств одержують житлову субсидію на оплату комуналки. У опалювальний період сума допомоги становить у середньому 1600 гривень на місяць, у неопалюваний – від 350 до 400 гривень.

Українців, які подали недостовірну інформацію або приховали свої реальні доходи, кількість прописаних у будинку осіб можуть змусити повернути частину грошей.

Про це повідомили в Пенсійному фонді.

Раніше ми розповідали, як не втратити субсидію.

Нагадаємо, що субсидія призначається одному із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто за місцем реєстрації особи з урахуванням усіх зареєстрованих осіб. При цьому при призначенні житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи зі складу домогосподарства у разі, якщо їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.

Головна причина повернення субсидії назад державі – недостовірна інформація про доходи та зміни складу сім’ї.

Так, підставами для відмови в субсидії або зменшення її розміру можуть бути:

  • надання недостовірних відомостей про доходи та витрати членів сім’ї в декларації;
  • зміни складу сім’ї;
  • неповні відомості про майно, яким володіють члени сім’ї.

«Людина, яка звертається за житловою субсидією, бере на себе відповідальність за подані відомості про свої доходи та майно, що визначають право на призначення житлової субсидії та її розмір», – зазначили у Пенсійному фонді.

У ПФУ наголосили, що законодавством передбачено лише два випадки, коли надмірно виплачена субсидія повертається державі: у разі, якщо у заяві чи декларації було зазначено недостовірну інформацію і це вплинуло на встановлення права на житлову субсидію та визначення її розміру, який у результаті перевищив 10 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян ( 170 гривень), або коли людина не повідомила обставини, що впливають на перегляд права на призначення житлової субсидії або її розміри, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення.

У разі призначення житлової субсидії на наступний період уповноважений орган може утримувати суму надміру виплаченої житлової субсидії під час виплати щомісячних сум субсидій.

При цьому поточні виплати можуть бути зменшені лише на 20 відсотків.

Нове на сайті