Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 20 червня – Всесвітній день біженців

Яке сьогодні свято: 20 червня – Всесвітній день біженців

Этот материал также доступен на русском языке
20 червня 2023 року – вівторок. Сьогодні відзначають Всесвітній день біженців, Всесвітній день захисту слонів у зоопарках, Всесвітній день мотоцикліста, Всесвітній день Wi-Fi.

Всесвітній день біженців

У 2000 році Генеральна Асамблея ООН одноголосно прийняла спеціальну резолюцію — висловлювання солідарності з Африкою, в якій перебуває велика кількість біженців, і яка традиційно виявляє до них свою великодушність. Відповідно до цієї резолюції Генеральна Асамблея у 2001 році відзначала п’ятдесяту річницю Конвенції про статус біженців 1951 року. Тоді ж Організація африканської єдності (ОАЄ) погодилася на те, щоб Всесвітній день біженців відзначався одночасно з Днем африканських біженців — 20 червня.

Сьогоднішня дата – це констатація факту: війни на землі не припиняються. Також це і констатація міжнародних угод, на яких ґрунтуються захист біженців та прояв поваги до стійкості духу та мужності біженців у всьому світі. Згідно з міжнародним правом, біженці — люди, які не можуть або не бажають повернутися до своїх країн, на рідні землі через цілком обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідування. Щохвилини 24 особи залишають рідні місця через війни, переслідування чи страх за своє життя. 80% усіх біженців у світі – це жінки та діти.

Торкнулося це й нас, українців, через повномасштабне вторгнення Росії свої будинки змушені були залишити мільйони. Так, за час повномасштабної війни було здійснено понад 18 мільйонів виїздів із країни. У той же час, позитивна тенденція спостерігається: понад 9,9 мільйона повернулися. Тобто зараз за кордоном залишається понад 8 млн. біженців, з яких 5 млн. отримали статус тимчасового захисту.

Всесвітній день захисту слонів у зоопарках

Щороку 20 червня захисники тварин закликають звернути увагу на проблеми слонів — найвеличніших тварин сучасності. Вперше Всесвітній день захисту слонів у зоопарках було відзначено у 2009 році, тоді ж активісти руху визначили свої основні завдання, головне з яких – звільнення всіх слонів світу з неволі. З того часу цей День відзначається щорічно. День захисту слонів у зоопарках не входить до офіційних. Однак його ініціатори мають намір боротися за те, щоб ООН формально внесла його до календаря дат.

День слона

Всесвітній день мотоцикліста

Традиція відзначати Всесвітній день мотоцикліста з’явилася 1992 року, коли одразу в кількох країнах ентузіасти, залишивши автомобілі у гаражах, вирушили на роботу на мотоциклах та скутерах. Спочатку день так і називався Ride to Work Day і лише пізніше поступово перетворився на День мотоцикліста.

Всесвітній день Wi-Fi

З пропозицією запровадити Міжнародний день Wi-Fi у 2018 році виступив Бездротовий широкосмуговий Альянс. Всесвітній день Wi-Fi – цей день більше, ніж просто свято – це глобальна ініціатива, спрямована на подолання цифрової нерівності.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні