Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаПовірка лічильників газу та штрафи для побутових споживачів: які нововведення чекають на...

Повірка лічильників газу та штрафи для побутових споживачів: які нововведення чекають на українців

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні повернули обов'язкову повірку лічильників обліку комунальних послуг. Хто має платити за повірку і чи може облгаз застосувати санкції за порушення термінів.

Періодична повірка (у тому числі демонтаж, транспортування, монтаж, технічне обслуговування та пов’язаний з такою повіркою ремонт) лічильників газу побутових споживачів здійснюється за рахунок облгазу незалежно від того, хто є власником лічильника: облгаз або споживач, пише Газправда.

Раніше ми розповідали, що споживачі можуть отримати знижку на оплату за газ.

При цьому витрати облгазів, пов’язані з повіркою лічильників, закладені у тариф на послуги розподілу природного газу. Для того, щоб переконатися в цьому, достатньо ознайомитись із структурою чинного тарифу свого облгазу, яка є окремим додатком до затвердження ухвали НКРЕКП.

А це означає, що побутові споживачі, які оплачують доставку газу, водночас оплачують своєму облгазові та за повірку лічильників газу, незалежно від того, хто є власником таких засобів обліку.

Також багатьох українців цікавить питання, чи може облгаз застосувати санкції (штраф) до побутового споживача, якщо порушено терміни перевірки лічильника газу.

Так, періодична повірка лічильників газу – це зона відповідальності виключно облгазу.

Саме на цю структуру покладено зобов’язання щодо належного моніторингу термінів закінчення міжповірочного інтервалу засобів обліку газу та ініціювання проведення їх періодичної перевірки.

Тому у разі пропуску строку періодичної повірки лічильника газу з вини облгазу обсяг спожитого природного газу по об’єкту побутового споживача за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника газу, за яким пропущено термін повірки.

Тобто якщо облгаз не звертався до побутового споживача з метою проведення періодичної повірки його лічильника, то жодних стягнень до абонента не застосовується.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні