Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПотоп та евакуація: що відбувається у Херсонській області (обновлюється)

Потоп та евакуація: що відбувається у Херсонській області (обновлюється)

Этот материал также доступен на русском языке
У Херсоні тривають рятувальні роботи на місцях підтоплень, які спричинили підрив Каховської ГЕС.

За словами представника Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександра Хорунжого, рівень води в Херсоні піднявся на 5 метрів.

“Станом на ранок спостерігалося підвищення рівня води з моменту аварії, то це приблизно на 5 метрів на посту Херсон. А у створі посту Нікополь з моменту пошкодження ГЕС у нас зниження води тривало 2,2 метри”, – сказав Хорунжий.

Також у ДСНС додали, що у них немає зараз інформації про загибелих та постраждалих, евакуація продовжується.

Олександр Хорунжий зазначив, що наразі через підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС евакуйовано понад 1450 осіб.

Про те, що реально відбувається в Херсонській області розповіла в ефірі 1+1 екс-співробітниця ДСНС, письменниця та мешканка Херсона Олена Маляренко

«Люди кажуть, що евакуація нормально не відбувалася. Вчора люди з вулиць дзвонили до органів влади і казали: “Ми не можемо, у нас уже затонула машина. Ми самі вивозили людей. Машина просто “захлинулась” водою. Ми більше не можемо вивозити. Надішліть когось”. І так нікого не прислали. Мій будинок теж, до речі, зараз покритий водою”, – описала ситуацію Маляренко.

Також мешканка Херсона додала, що найскладніша ситуація на лівому березі. Олешки повністю вкриті водою: люди всю ніч провели на дахах своїх будинків і продовжують чекати на допомогу, тварини загинули. Ті, хто зміг сховати човни, зараз займається евакуацією своїх співгромадян самостійно.

Більше того, у місцевих чатах люди повідомляють, що окупанти забороняли мешканцям з українськими паспортами евакуюватись і навіть стріляли по човнах.

Жителів Херсона попереджають, що вода кожні півгодини піднімається на 5-6 см.

Дісталося й Миколаївській області. Затоплено міст на р. Інгулець у Єлизаветівці та міст у Галаганівці. У Снігурівській громаді триває евакуація.

Евакуації підлягають 40 тис. осіб, заявила заступниця генпрокурора України. Наслідки підриву Каховської ГЕС можна порівняти з вибухом тактичної ядерної бомби в 5-10 кілотонн, так зазначають українські OSINT-аналітики.

Евакуйованим із Херсонщини виплатять фінансову допомогу

Українці, які були змушені виїхати із Херсона та Херсонської області після підриву ГЕС, зможуть отримати фінансову допомогу.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оголосили, що громадяни, які були евакуйовані з Херсонської області через підтоплення після підриву греблі Каховської ГЕС, отримають фінансову допомогу.

Так, кожному дорослому буде видано 2 тисячі гривень, а дітям до 18 років та особам з інвалідністю – 3 тисячі гривень.

Куди звертатися за допомогою?

Постраждалі від підтоплень можуть звертатись за допомогою на гарячу лінію Херсонської ОВА за телефоном: 0 800 330 951 або (091) 481-78-45.

Гаряча лінія Херсонської МВА: (050) 040-44-24, (098) 958-17-90.

Порятунок тварин: [email protected], (050) 943-36-35 або (096) 348-80-70.

Гаряча лінія Уповноваженого за зниклими безвісти: 0800339247.

Гаряча лінія кризового реагування Мінінтеграції: 15-48.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні