Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаЧого боїться смородина: що в жодному разі не можна робити, щоб не...

Чого боїться смородина: що в жодному разі не можна робити, щоб не залишитися без урожаю

Этот материал также доступен на русском языке
Смородина – популярна культура в наших садах, але часто рослини перестають плодоносити і починають пропадати. Що не можна робити на ділянці, де росте смородина?

Вся справа в тому, що у смородини мочкувата коренева система. А це означає, що вона не має стрижневого кореня, що йде вглиб.

Через те, що коріння розходиться у різні боки в горизонтальній площині, розташовуючись близько до поверхні ґрунту, його можна легко пошкодити. Особливо при розпушуванні пристовбурового кола або його перекопування.

Раніше ми розповідали, чому погано плодоносить смородина – в чому причина.

Коріння швидко травмується і частково перестає виконувати свою функцію, що негативно позначається на загальному розвитку куща, плодоношенні, морозостійкості та стійкості проти хвороб. Звичайно, смородина досить швидко відновлюється, але добрий урожай зібрати точно не вийде. А ще постійне розпушування призводить до швидкого висушення землі під кущем. А нестача вологи завдає рослині істотної шкоди. Смородина воліє рости в легкому повітропроникному ґрунті. Але досягти такого ефекту можна не тільки розпушуванням, а й іншим, більш щадним методом. Наприклад, за допомогою мульчування.

Просто протягом сезону укладайте навколо куща листя, солому, підв’ялену траву, сіно, подрібнені гілки дерев та будь-яку іншу органіку. Буквально через рік сформується невеликий гумусний шар, який надалі збільшуватиметься. Що допоможе відмовитися від розпушування і ґрунт під смородиною буде завжди вологим навіть у посушливу пору.

Нове на сайті