Вівторок, 14 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 17 червня - Всесвітній день боротьби з опустелюванням та...

Яке сьогодні свято: 17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухою

Этот материал также доступен на русском языке
17 червня відзначають Всесвітній день боротьби з спустошенням та посухою. Православна церква вшановує пам'ять святителя Митрофана, патріарха Константинопольського та преподобного Зосими, єпископа Вавилона Єгипетського.

Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухою

Опустелювання є результатом циклу деградації земель, коли  родючі землі перетворюються на непродуктивні. Опустелювання є наслідком надмірної експлуатації земель в умовах інтенсивного землеробства, вирубування лісів для одержання палива та деревини, а також вибивання пасовищ худобою. Таким чином, опустелювання має на увазі не стільки самі пустельні та посушливі райони, скільки наслідки надмірного використання ресурсів Землі.

Продукти, які ми їмо, одяг, який ми носимо, будинки, де ми живемо, є частиною земельних ресурсів.

Опустелювання – це глобальне явище, що негативно позначається на умовах життя 900 млн осіб на всіх п’яти континентах і представляє третину світових загроз біорізноманіттю. У зв’язку з цим проблема опустелювання вимагає загальної уваги.

Щоб звернути увагу на проблему, Генеральна Асамблея у 1995 році створила Всесвітній день боротьби з спустошенням та посухою. Відзначають його 17 червня, саме цього дня 1994 року було прийнято Конвенцію ООН про боротьбу з опустелюванням.

Що сталося в Україні та світі 17 червня?

1917 – У Києві відкрився II Всеукраїнський військовий з’їзд, під час якого було проголошено автономію України;

1940 – Червона армія окупувала Латвію та Естонію;

1950 – Чиказький лікар Річард Лоулер за 45 хвилин провів першу операцію з пересадки нирки людині;

1953 – У Східній Німеччині розпочалося повстання проти сталінського режиму, яке було жорстоко придушене із застосуванням танків;

1993 – Україна та Російська Федерація розділили Чорноморський флот;

2008 – Організація Mozilla Foundation влаштувала так званий англ. Download Day 2008 (День Завантаження) з метою встановлення нового рекорду Гіннеса для програми, завантаженої найбільшу кількість разів через мережу Інтернет протягом доби. У ролі програми виступав веб-браузер Mozilla Firefox 3.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні