Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк вирівняти підлогу: купити готову суміш чи приготувати розчин?

Як вирівняти підлогу: купити готову суміш чи приготувати розчин?

Этот материал также доступен на русском языке
Ідеально рівна чорнова підлога – велика рідкість. Навіть якщо у вас основа – цілісна бетонна плита, швидше за все вона має перепади висоти, поглиблення чи тріщини. При цьому більшість підлогових покриттів потребують саме рівної поверхні.

Вирівняти підлогу можна двома способами:

  • Придбати в будівельному магазині готову суміш у мішках;
  • Купити всі компоненти та зробити розчин самостійно.

Далі ми порівняємо два варіанти, щоб оцінити переваги та недоліки цих способів.

Розчин для вирівнювання підлог своїми руками

Для приготування розчину знадобиться:

  • Цемент (бажано марки М400 і вище);
  • Пісок (чистий, без сміття та домішок);
  • Дрібнофракційний наповнювач (щебінь, керамзит тощо);
  • Вода.

Пісок та щебінь продаються насипом, тому потрібно підготувати місце для зберігання.

Все це складові класичного варіанта розчину. Якщо потрібно зробити стяжку у приміщеннях з високою вологістю, агресивним середовищем (виробничі цехи, автомобільні гаражі тощо) – знадобляться додаткові компоненти для покращення експлуатаційних характеристик. Крім того, для приготування потрібно обладнання – бетонозмішувач, адже вручну замішувати такий розчин буде складно. Її можна взяти в оренду, адже купувати дороге обладнання для вирівнювання підлоги в одній кімнаті або навіть в цілому будинку – не вигідно.

Також важливо точно розрахувати співвідношення всіх компонентів – це впливає якість і довговічність стяжки. Роботи потрібно робити швидко, щоб суміш не застигла або робити її кілька разів, щоразу розраховуючи пропорцію.

Готова суміш для вирівнювання підлоги

Суміш для стяжки в готовому вигляді продається в мішках, тому знаючи площу приміщення і витрату матеріалу, ви можете придбати рівно стільки – скільки вам потрібно. Розчин для стяжки з такої суміші приготувати дуже просто:

  1. На упаковці є інструкція, в якій зазначено скільки води потрібно додати для отримання потрібної консистенції.
  2. З обладнання вам знадобиться будівельний міксер.
  3. Розчин можна готувати поетапно, оскільки він має оптимальний склад і вимагає лише додавання води.

Перші переваги готової суміші вже помітні: не треба шукати, де купити всі компоненти окремо і немає потреби у дорогому та великогабаритному обладнанні. Але є й інші плюси:

  • Готова стяжка продається в мішках: простіше її транспортувати та зберігати до використання;
  • Цей будівельний матеріал має декілька видів за призначенням: для приміщень з підвищеною вологістю, стійка до агресивних речовин, для теплої підлоги, тобто в його складі є всі необхідні домішки та пластифікатори – їх теж не потрібно шукати та купувати.</li >

Серед різновидів готової стяжки для підлоги є суміші, що самовирівнюються – це ідеальний варіант для новачків, якщо основа має незначні нерівності. У суміш потрібно додати воду згідно з інструкцією та розподілити її по підлозі – стяжка сама вирівняється і перекриє всі недоліки. Такий спосіб вирівнювання дуже простий, а підлога висихає дуже швидко – наступного дня можна переходити до монтажу покриття для підлоги.

Види готових сумішей для підлоги

Як було зазначено вище, до складу суміш можуть входити різноманітні домішки для поліпшення характеристик, однак вона є різна і на вигляд в’яжучого компонента:

  • Гіпсова (на основі гіпсу) підходить для житлових кімнат, офісів, комерційних приміщень з невеликим навантаженням та помірною вологістю. З її плюсів: висока пластичність та швидке висихання.
  • Цементна практично не має обмежень щодо рівня вологості, можна застосовувати у напіввідкритих приміщеннях (у веранді, на балконі, на ганку).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні