Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 14 травня - Міжнародний день матері та День пам'яті...

Яке сьогодні свято: 14 травня – Міжнародний день матері та День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 14 травня 2023 року. 134-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 231 день.

За церковним календарем 14 травня відзначають іменини:

Герасим, Юхим, Ігнатій, Макар, Ніна, Тамара.

Які свята відзначають 14 травня

14 травня прийнято святкувати Міжнародний день матері.

В Україні та в більшості країн планети свято мам святкується у другу неділю травня. 2023 року День матері відзначається 14 травня.

Встановити це свято запропонувала американка Анна Джервіс 1908 року. Цьому передувала трагічна подія – померла її мати. Джервіс захотіла, щоб усі діти планети щорічно вшановували своїх мам і дякували. Вона довго писала листи з пропозицією заснувати свято і досягла результату. 1910 року штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Згодом свято стало популярним у всьому світі.

День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

14 травня Україна відзначаєДень пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Пам’ятна дата введена відповідною постановою Верховної Ради.

Допомога євреям у роки Другої світової війни на території Європи, окупованої нацистами, найчастіше каралася смертю самого рятівника та всієї його родини. На знак подяки єврейський народ ініціював почесне звання таких людей – «Праведник народів світу».

Це звання присуджує держава Ізраїль не євреям, які ризикували життям під час Голокосту, щоб урятувати євреїв від знищення нацистами. Отримати його можна лише за рекомендацією єврейської спільноти, а спеціальна комісія вивчає всі документи та свідчення людей, які можуть підтвердити факт порятунку.

Звання отримує людина, яка брала активну участь у порятунку євреїв від небезпеки страти або депортації в табір смерті. При цьому рятувальник не сподівався отримати замість будь-якої фінансової компенсації, а також протягом подальшого життя не завдав шкоди жодній іншій людині.

***

Сьогодні ж справжнє свято для любителів повеселитися, яке так і називається – День смішних нісенітниць.

Цю дату також було визнано днем народження вазеліну. Окрім цього, 14 травня чомусь назвали Днем великого бодуна.

До речі, вітання цього дня приймають і всі фрілансери з їхнім днем.

Церковні:

За церковним календарем 14 травня 2023 року – Тиждень 5-й після Великодня, про самарянина.

Прихожани приходять до Церкви, щоб вшанувати пам’ять пророка Єремії, преподобного Пафнутія Боровського, преподобномученика Вати Персянина, благовірної Тамари, цариці Грузинської, священномученика Макарія, митрополита Київського, преподобного Герасима Болдинського, преподобномучеників Аактяни Ефяні, Ефанії Євфатими, ікони.

14 травня – свято Царевококшайської чи Мироносицької, Андроніковської, та «Несподівана Радість» ікон Божої Матері.

Цей день в історії

1607 року англійці заснували своє перше постійне поселення в Америці – Джеймстаун.

1783 – У правління Катерини II видано указ про закріпачення селян у Новоросії (Україна).

1796 – Англійський хірург Едвард Дженнер зробив успішне щеплення від віспи восьмирічного Джеймса Фіпса.

1853 – У США запатентовано згущене молоко.

У 1878 році назва “вазелін” запатентована як торгова марка. Цей засіб винайшов англієць Роберт Чезбро, який емігрував до Америки.

У 1900 році в Парижі відкрилися ІІ Олімпійські ігри. Вони примітні тим, що в них уперше взяли участь жінки. Першою чемпіонкою стала англійка Шарлотта Купер.

1906 – Відкривається рух поїздів у Сімплонському тунелі (Альпи). Він сполучає Швейцарію та Італію на висоті 700 м, його довжина – 19,8 км.

1941 – У Парижі німецькими нацистами заарештовано 3600 євреїв.

1975 – Київське «Динамо» вперше завоювало футбольний Кубок Кубків.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні