Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія 14 тисяч гривень: українцям пояснили, хто може розраховувати на такі виплати

Пенсія 14 тисяч гривень: українцям пояснили, хто може розраховувати на такі виплати

Этот материал также доступен на русском языке
Багато українців ще до війни працювали у Польщі, також деякі наші співгромадяни знайшли прихисток та роботу у цій країні після повномасштабного вторгнення. Усі вони мають право отримувати пенсію у Польщі. Мінімальний розмір виплати становить 1588 злотих (близько 14 тис. грн).

Про це пише видання Yavp.pl.

Правовою підставою для виплати пенсій громадянам України для виплати пенсій громадянам України для виплати пенсій громадянам України у Польщі є двостороння угода про соціальне забезпечення між двома країнами. При визначенні права на пенсію враховуються періоди страхового стажу в обох державах. Таким чином, Польща визнає стаж роботи українців в Україні для визначення пенсійних прав і навпаки.

Але щоб отримувати польську пенсію від ZUS, потрібно виконати низку вимог. Серед яких:

  • вік: 60 років для жінок та 65 для чоловіків;
  • сплата внесків (соціального страхування або пенсійного страхування та страхування на випадок інвалідності) у Польщі.

Громадянам, які народилися до 1 січня 1949 року, необхідний стаж роботи не менше 20 років для жінок та 25 для чоловіків. Але якщо такий стаж неможливо підтвердити документально, пенсію за віком буде призначено за наявності стажу не менше 15 років для жінок та 20 років для чоловіків.

Слід зазначити, що польський ZUS виплачує пенсію українцям пропорційно до тривалості страхового стажу в Польщі, а її український еквівалент (виплачується ПФУ) – за час, відпрацьований в Україні.

Польську пенсію за віком призначають лише за періоди страхування, що накопичені у Польщі. Чим менший стаж у Польщі, тим менша пенсія.

Однак якщо сума допомоги польського ZUS та українського еквівалента нижча за мінімальну польську пенсію за віком для українця, який проживає в Польщі, польський ZUS виплачує різницю як доплату. Наприклад: якщо пенсія з України складає 300 злотих, а з Польщі – 100 злотих, то польський ZUS доплатить різницю: 1188,44 злотих до розміру мінімальної польської пенсії за віком, яка нині становить 1588,44 злотих (близько 14 тис. грн).

“ZUS застосовує у цьому випадку ті ж правила, що і для всіх інших людей, які мають право на польську пенсію згідно з внутрішніми правилами Польщі, незалежно від громадянства цих осіб”, – йдеться у повідомленні.

Вимоги, яким має відповідати громадянин України для отримання надбавки до мінімальної пенсії:

  • право на пенсію для іноземців (тобто необхідний вік, сплата внесків у Польщі, а також відповідний стаж – 20 років для жінок та 25 для чоловіків);
  • постійне проживання у Польщі;
  • право на законне перебування на підставі документа, виданого службою у справах іноземців, або на підставі законності перебування, отриманого шляхом запису в реєстрі Прикордонної служби.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як змінити вид пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні