Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПлатити доведеться всім: на українців чекає нова пенсійна реформа

Платити доведеться всім: на українців чекає нова пенсійна реформа

Этот материал также доступен на русском языке
У Верховній Раді зареєстровано новий законопроект щодо пенсійної реформи. У ньому передбачається обов'язкова участь у системі пенсійного накопичувального забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов'язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь найманих працівників.

Про це йдеться у проекті закону №9212, який подали лідер фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, речник парламенту Руслан Стефанчук та інші.

У проекті прописано, що роботодавцям доведеться платити 1% у 2023 році, 1,5% у 2024 році, 2% у 2025 році від розміру заробітної плати працівників, а з державного бюджету надходитиме співфінансування на паритетних засадах.

При цьому розмір єдиного соціального внеску (ЕСВ), сплачуваного роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок входить у склад ЄСВ.

За бажанням працівника розмір його самостійних внесків може бути збільшений. Держава співфінансуватиме такі внески на паритетних засадах у межах 3% від розміру середньої заробітної плати за видами економічної діяльності в середньому по економіці. Такі ж умови державного співфінансування пропонуються також для участі у системі для фізичних осіб підприємців та самозайнятих осіб, яка є добровільною.

Усі вклади акумулюватимуться в уповноваженому пенсійному фонді, створеному державою, на період до 31 грудня 2025 року, після чого учасник системи може вибрати для себе будь-який авторизований недержавний пенсійний фонд, куди сплачуватимуть внески на його користь і формуватимуться пенсійні накопичення.

Керуватимуть активами недержавних пенсійних фондів авторизовані компанії з управління активами. А ось зберігання пенсійних накопичень вироблятиметься авторизованими банками-охоронцями.

“Пенсійні накопичення учасників пенсійних фондів зберігаються від знецінення та інфляційного впливу за рахунок їх інвестування у переважно консервативні фінансові інструменти”, – йдеться у пояснювальній записці проекту.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українцям обіцяють дві пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні