П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 9 квітня - Вхід Господній до Єрусалиму

Яке сьогодні свято: 9 квітня – Вхід Господній до Єрусалиму

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 9 квітня 2023 року. 99-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року лишається 266 днів.

За церковним календарем 9 квітня відзначають іменини:

Олександр, Єфрем, Іван, Макар, Павло.

Які свята відзначають 9 квітня

Чи чули ви колись про свято, яке називається «День сонця, що сходить у шафовій країні»? Адже саме він відзначається 9 квітня!

Крім цього, сьогодні святкують день народження «звеселяючого газу».

Привід відпочити мають представники найрізноманітніших професій: наприклад, прибиральники можуть відсвяткувати День працівників клінінгової галузі, а філологи та лінгвісти – День фінської мови та Всесвітній день конкані.

Церковні:

9 квітня – тиждень 6-й день (квітконосний, Вербна неділя).

Цього дня у церковному календарі відзначається Вхід Господній до Єрусалиму.

Сьогодні православні віруючі згадують про мученицю Матрону Солунську, мучеників Мануїла та Феодосії, преподобного Іоанна прозорливого, Єгипетського.

Вхід Господній до Єрусалиму

Вхід Господній до Єрусалиму є однією з головних подій останніх днів земного життя Господа Ісуса Христа; воно описане чотирма євангелістами (див.: Мт. 21:1–11; Мк. 11:1–11; Лк. 19:28–40; Ін. 12:12–19). Урочисте прибуття Спасителя до Святого граду напередодні свята Великодня передувало Його Страстям і було здійснення старозавітних пророцтв.

  • За п’ять днів до юдейського свята Пасхи Господь підійшов до селищ Віффагія та Віфанія біля Олеонської гори разом зі Своїми учнями і доручив двом з них привести Йому молодого осла, на якого ніхто ніколи не сідав. Коли вони виконали наказ, Христос сів верхи на осла і став спускатися з гори до Єрусалиму під вітальні вигуки учнів і народу, який зустрічав Господа, постилаючи свій одяг та зрізані з дерев гілки на Його шляху, радісно вигукуючи: «Осанна Сину Давидову! Благословен Той, Хто прийде в Ім’я Господнє! Осанна у вишніх!»

Згаданню цієї події і присвячено одне з основних церковних свят, яке в Православній Церкві включено до двонадесятих. Воно святкується в неділю, що безпосередньо передує пасхальному і відкриває собою Страсну седмицю, тобто включається в розряд перехідних.

Оскільки в символіці та події Входу Господнього до Єрусалиму та його літургійного формуляра важливе місце займають пальмові гілки – вайї, це свято називають Тижнем ваій. Святитель Амвросій Медіоланський тлумачить це ім’я так:

  • «Саме через олійне дерево, з якого походить єлей, що пом’якшує рани і лікує хвороби, означаються справи милосердя; а через міцне фінікове дерево, гілок якого кінцівки білі, означає те, що після скорбот справжнього життя ми переселимося у світ небесної вітчизни».

У слов’янській традиції відоме позначення свята ще й як Тижня квітконосного, або кольорового. У богослужбовій практиці пальмові гілки традиційно замінюють гілками верби, через що Тиждень ваій носить також назву Вербної неділі.

Цей день в історії

193 – Септімус Север був проголошений римським імператором

1667 – у Парижі відбулася перша у світі публічна виставка мистецтв

1747 року в Лондоні стратили Саймона Фрейзера, 11-го лорда Ловата, за звинуваченням у державній зраді. Він став останньою людиною в Англії, яку суд засудив до обезголовлення.

У 1799 році англійський хімік Хемфрі Деві виявив анестезуючі властивості веселящого газу.

1860 – французький винахідник Едуар де Мартенвіль зробив перший звукозапис французької народної пісні «Місячне світло», яка зберігається в паризькому архіві.

1930 – у Нью-Йорку вперше публічно продемонстровано роботу відеотелефону. Між офісами компаній Bell Laboratories та AT&T встановлений зв’язок, що дозволяє співрозмовникам не тільки чути, а й бачити один одного.

1963 – колишній прем’єр-міністр Британії Вінстон Черчілль став першим іноземцем, якому Конгрес США присвоїв звання почесного громадянина США

1966 – у Франції Софі Лорен вийшла заміж за продюсера Карло Понті

1966 – Ватикан скасував Індекс заборонених книг, що проіснував понад чотири століття

1970 – Пол Маккартні заявив, що більше не співпрацюватиме з Джоном Ленноном, поклавши край існуванню “Бітлз” як групи

1977 – шведський гурт ABBA на тиждень очолив американський хіт-парад з піснею “Dancing Queen”

2003 – Європарламент схвалив вступ до Європейського союзу 10 нових членів: Кіпр, Мальта, Естонія, Латвія, Литва, Угорщина, Польща, Чехія, Словаччина та Словенія

2005 – спадкоємець британського престолу принц Чарльз одружився з Каміллою Паркер-Боулз.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні