П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯк відбувається перерахунок пенсії – Пенсійний фонд поділився важливою інформацією

Як відбувається перерахунок пенсії – Пенсійний фонд поділився важливою інформацією

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсіонери, які продовжують працювати, мають право на перерахунок пенсії, який проводиться, якщо людина отримала не менше 24 місяців стажу.

У Пенсійному фонді повідомили, що під час перерахунку обов’язково проводиться аналіз призначення/попереднього перерахунку, чи доцільно враховувати і заробіток, який людина отримувала за ці місяці.

Так, якщо заробітну плату враховувати доцільно, вона обчислюється за періоди, визначені в частині першій статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Це або всі періоди страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року до 28 лютого 2023 року, або будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 30 червня 2000 року незалежно від перерв (якщо людина надавала такі дані) і всі періоди страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 – 28 лютого 2023 року.

При обчисленні заробітку беруть до уваги показник середньої заробітної плати (доходу), врахований при призначенні/попередньому перерахунку пенсії людини.

Якщо після призначення пенсії пенсіонер працював та отримував менший заробіток, ніж той, з якого було обчислено розмір пенсії, його облік зменшить індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.

Тож у такому разі враховується лише страховий стаж, придбаний після призначення/попереднього перерахунку пенсії, а заробіток залишається без змін.

Якщо у працюючого пенсіонера немає 24 місяців стажу?

Якщо після призначення/попереднього перерахунку пенсії пенсіонер отримав менше ніж 24 місяці страхового стажу, автоматичний перерахунок пенсії здійснюється, якщо після її призначення/попереднього перерахунку минуло не менше двох років. У цьому випадку враховується лише стаж, набутий після призначення/попереднього перерахунку пенсії, період, за який визначено заробітну плату для обчислення пенсії, та її розмір не змінюється.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як призначається пенсія за втратою годувальника.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні