П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЩо відбувається на фронті – оперативна інформація Генштабу на ранок 5 квітня

Що відбувається на фронті – оперативна інформація Генштабу на ранок 5 квітня

Этот материал также доступен на русском языке
Минулої доби противник завдав 3 ракетних і 47 авіаційних ударів, зокрема, застосував 17 БпЛА типу "Шахед-136". 14 із них було знищено нашими захисниками. Також ворог здійснив 42 обстріли із реактивних систем залпового вогню.

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямах – протягом доби було відбито понад 60 атак противника.

В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна ситуація без істотних змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено. Певні підрозділи збройних сил республіки Білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах. Російська федерація продовжує використовувати повітряний простір та територію республіки Білорусь, її військову інфраструктуру. Зберігається присутність підрозділів противника у прикордонних районах Курської та Білгородської областей.

На Куп’янському напрямку ворожі обстріли зазнали Масютівка, Куп’янськ, Кам’янка та Первомайське Харківської області та Новоселівське та Крохмальне в Луганській області.

На Лиманському напрямі протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах на південь від Кремінної та на південь від Спірного. Артилерійські обстріли зазнали понад 20 населених пунктів, серед них: Стельмахівка, Торське, Сіверськ, Роздолівка та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, продовжує його штурмувати. Також окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Богданівки Донецької області. Підрозділи сил оборони протягом доби відбили близько 30 атак противника на вказаній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, включаючи Васюківку, Міньківку, Оріхово-Василівку, Новомаркове, Бахмут, Годинник Яр, Григорівку, Іванівське, Північне та Шуми Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямах противник вів наступальні дії в районах Новокалинове, Північне, Першотравневе та Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Водночас ворог обстріляв населені пункти Новобахмутівка, Новокалинове, Авдіївка, Водяне, Першотравневе, Красногорівка, Георгіївка та Мар’їнка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних дій не робив. Для корекції вогню артилерії активно застосовував БпЛА. Здійснив обстріл населених пунктів Перемога, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямах противник продовжує нарощувати оборонні здібності. Здійснив обстріл понад 30 населених пунктів. Серед них – Новоданилівка, Оріхів, Щербаки, Малі Щербаки Запорізької області; Качка, Зміївка, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

У населеному пункті Мелітополь Запорізької області, російські окупанти продовжують надавати психологічний вплив на місцеве населення шляхом поширення листівок щодо їх евакуації до Росії. Лякають людей майбутнім настанням Збройних Сил України.

У Великій Кардашівці Херсонської області, через переміщення важкої техніки окупантів околицями населеного пункту, майже повністю обмежено в’їзд та виїзд усіх місцевих мешканців, людям заборонено залишати свої будинки.

Посилено перевірку документів та мобільних телефонів.

Авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито російський високоточний безпілотний БпЛА типу “КУБ”.

Підрозділи ракетних військ та артилерії, у свою чергу, вразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження живої сили, 2 реактивні системи залпового вогню БМ-21 “Град” та станцію радіоелектронної боротьби противника.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні