Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПодаток на квартири та будинки у 2023 році: українців попередили про нововведення...

Податок на квартири та будинки у 2023 році: українців попередили про нововведення та штрафи

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, у володінні яких є будинки та квартири із зайвими квадратними метрами мають сплатити податок. Це стосується тих, у кого квартира більше 60 квадратних метрів, а будинок більше 120 квадратів. За несплату податку загрожує штраф.

Цього року було запроваджено цілу низку оновлень.

Так, серед змін – оновлена форма декларації. Ці зміни було запроваджено у Міністерстві фінансів. Тепер до переліку додано оновлені адреси та терміни використання пільг, якщо останні є.

Також є зміни і для власників кількох об’єктів нерухомості. Наприклад, якщо ви маєте у власності квартиру і будинок, то платитимете податок тільки у випадку, якщо їх сумарна площа вище 180 квадратних метрів.

Цього року є категорії громадян, які звільнені від сплати податку. Насамперед це люди, житло яких перебуває в окупації. Серед них і ті, чиє житло знаходиться у зоні бойових дій.

Варто зазначити, що податок платять за попередній рік, і його потрібно сплатити не пізніше ніж за 60 днів після отримання квитанції. Уся сума залишається у місцевому бюджеті, тому саме місцеві органи влади та встановлюють розмір процентної ставки. Водночас є певна межа. Наприклад, у 2023 році максимальна сума за один квадратний метр не може бути більшою за 97,5 гривні, тобто 1,5% від мінімальної зарплати.

Як і раніше, від сплати податку звільняються ті, хто є співвласником житла. Тобто якщо будинок має двох власників і частка обох менша за 120 квадратів, тоді податок платити не потрібно.

Який передбачено штраф за несплату податку на житло?

Згідно з повідомленням про нарахування податку на нерухомість, громадянин має сплатити його протягом двох місяців. Якщо оплата податку затримується терміном до 30 днів, штраф становитиме 10% від нарахованої суми податку. Якщо ж оплата податку затримується на понад 30 днів, штраф збільшиться до 20%.

Джерело: gsminfo

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні