П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниМагнітні бурі на четвер, 9 березня

Магнітні бурі на четвер, 9 березня

Этот материал также доступен на русском языке
Наскільки високою є у цей день сонячна активність? Чи очікуються геомагнітні бурі?

У четвер, 9 березня, суттєвих магнітних бур не очікується.

Упродовж останніх 24 годин сонячна активність була на низькому рівні. За останню добу на Сонці сталися три спалахи класу С та один спалах класу М1,19.

Сонячні спалахи M-класу є середніми з великих спалахів. Спалах М1,19 може викликати невеликий рівень радіоперешкод на денній стороні Землі. Можливий сонячний радіаційний шторм.

Очікується, що у четвер геомагнітне поле буде від спокійного до нестабільного рівня. Сонячна активність, ймовірно, буде низькою із ймовірністю спалахів М-класу та невеликою ймовірністю спалаху Х-класу.

Сонячна активність на 9 березня:

  • Вірогідність малого геомагнітного шторму – 5%
  • Вірогідність великого геомагнітного шторму – 1%
  • Вірогідність спалаху на Сонці М-класу – 45%
  • Вірогідність спалаху на Сонці Х-класу – 10%
  • Кількість сонячних плям – 71.

Магнітні бурі можуть негативно впливати на здоров’я людей. Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори ризику інфарктів та інсультів у дні, що передують цим типам сонячних явищ.

Як захиститися від магнітних бур

NASA спільно з Національним управлінням океанічних та атмосферних досліджень (NOAA), Федеральним агентством США з НС та іншими структурами розробляли стратегію та план дій на випадок погіршення космічної погоди. Передбачалося посилити захист населення та об’єктів енергетики та від електромагнітних імпульсів.

Наприклад, у разі виходу з експлуатації компонентів мережі можуть використовуватися резервні мобільні трансформатори. Завдяки їм вдасться оперативно відновити роботу енергомережі на час ремонту зруйнованого стаціонарного пристрою.

Критичні об’єкти можна захистити від поломки та за допомогою спеціальних апаратів. Наприклад, батареї конденсаторів, що накопичують зайву енергію, або клітин Фарадея, які розсіюють її.

Але найкраще допоможе своєчасне відключення електромережі та попередження метеозалежних людей. А для цього треба вміти прогнозувати сонячну активність.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні