П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 8 березня – Міжнародний жіночий день

Цей день в історії: 8 березня – Міжнародний жіночий день

Этот материал также доступен на русском языке
8 березня – 67-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 298 днів. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний жіночий день, День весняних крил, Міжнародний день жіночого пивоваріння.

Міжнародний жіночий день вихідним не буде

В Україні можуть скасувати святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня. Відповідний законопроект подали на розгляд до Верховної Ради. Як альтернативу у ВР пропонують 25 лютого відзначати День української жінки.

Міжнародний жіночий день у 2023 році припадає на середу. Згідно стаття 73 Кодексу законів про працю, цей день має бути вихідним. Однак, згідно із Законом від 15 березня 2022 року, про організацію трудових відносин в умовах військового стану в українців не буде додаткових вихідних через військовий стан. Скасовано також перенесення вихідних святкових днів на будні.

Три версії походження Міжнародного жіночого дня

Хто ж вигадав Міжнародний жіночий день?

За першою версією, у 1910 році з Кларою Цеткіною та Розою Люксембург під час Другої міжнародної конференції у Копенгагені зустрілися американські соціалісти. Саме там і було вирішено запровадити таке важливе для жінок свято. Щоправда, називалося воно по-іншому: Міжнародний день солідарності жінок у боротьбі за економічну, соціальну та політичну рівноправність із чоловіками. Проте дату 8 березня для святкування обрали не одразу. Спочатку у Європі всі заходи проводились 19 березня.

За другою версією Міжнародний жіночий день виник після демонстрацій текстильниць, що проходили на території США, особливо у Нью-Йорку. Вони вимагали покращення умов праці, а також збільшення заробітної плати, щоб вона зрівнялася із чоловічою. З 8 березня 1910 року свято було запроваджено в Америці, а потім воно поширилося по інших країнах світу. Однак, ця версія не пояснює, чому обрали цю дату.

За третьою версією, яка є досить цікавою, Клара Цеткін і Роза Люксембург обрали 8 березня для святкування Міжнародного жіночого дня, бо ця цифра нагадує жіночі форми.

Що сталося в Україні та світі 8 березня

1618 року німецький астроном Йоганн Кеплер сформулював свій третій закон руху планет.

У 1702 році Анна Стюарт стала королевою Англії, Шотландії та Ірландії.

У 1887 році Еверетт Хортон запатентував телескопічну вудку.

У 1910 році в Англії Королівський аероклуб видав перше посвідчення пілота Чарльзу Муру-Брабазону, а у Франції, цього ж дня, Еліз де Ларош стала першою жінкою, яка отримала таку честь. У 1924 році в Нью-Йорку було засновано компанію Pan American Airways.

У 1952 році лікарі Пенсільванського госпіталю у Філадельфії вперше застосували апарат «штучне серце». Протягом 80 хвилин він підтримував життя 41-річного Пітера Дюрінга, поки бригада з 9 лікарів, 5 медсестер та 2 техніків, зупинивши роботу серця пацієнта, намагалася з’ясувати причини його недуги.

1983 року президент США Рональд Рейган на національному з’їзді євангелістів назвав Радянський Союз «імперією зла». Минуло кілька днів і він запропонував програму «зоряних війн».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні