Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниОщадбанк приготував «неприємний сюрприз» для пенсіонерів та переселенців

Ощадбанк приготував «неприємний сюрприз» для пенсіонерів та переселенців

Этот материал также доступен на русском языке
Ощадбанк приготував неприємну новину для пенсіонерів, особливо постраждають внутрішньо переміщені особи.

Стало відомо, що Ощадбанк перестав випускати електронні пенсійні посвідчення (ЕПП), повідомляє Мінфін.

Так, читачка розповіла, що її заява на виготовлення електронного посвідчення у статусі обробки вже більш встановленого законом терміну у 30 робочих днів, та жодних перспектив.

«Наскільки я дізналася, ще з 24.02.22 Ощадбанк не видає пенсійні посвідчення, а пенсійні фонди керуються Постановою 637, яка зобов’язує ВПО видавати лише електронні посвідчення», — зазначила жінка.

Українські пенсіонери мають два варіанти на вибір — користуватися паперовим пенсійним посвідченням або отримати його в електронній формі, що містить банківську платіжну програму. Але переселенцям, які стоять на обліку до 24 лютого 2022 року, під час оформлення пенсії Пенсійний фонд видає виключно ЕПП, адже оформити традиційне паперове пенсійне посвідчення неможливо.

«Портал фізично не дає зробити заяву на паперове посвідчення, якщо був статус ВПО станом на 24.02.2022», – додає українка.

Проблема в тому, що пенсійне посвідчення обов’язково має бути для виїзду за межі України. Без нього жоден інвалід чи пенсіонер ВПО не має права перетнути кордон.

Чи варто чекати поновлення випуску ЕПП

Прес-служба Ощадбанку зазначила, що ЕПП є складним мультифункціональним продуктом, у випуску якого задіяно багато учасників. Окрім повноцінного банківського рахунку з випуском платіжної картки та можливістю користування всіма банківськими сервісами, він містить пенсійне посвідчення, КЕП клієнта, доступ до електронного кабінету Пенсійного фонду України.

«У зв’язку з військовою агресією рф проти України та запровадженням на всій території України військового стану, з технічних та незалежних від Ощадбанку причин випуск ЕПП призупинено. На жаль, відновити випуск ЕПП поки що неможливо», — прокоментували у фінустанові.

Що Ощадбанк радить пенсіонерам

На період зупинки випуску ЕПП Ощадбанк пропонує клієнтам отримати окрему повнофункціональну банківську картку.

“Для отримання пенсійного посвідчення у паперовому вигляді необхідно звертатися до територіального органу Пенсійного фонду України з відповідною заявою”, – зазначають у прес-службі банку.

Щодо діючих ЕПП, то в Ощадбанку кажуть, що вони діють до закінчення їхнього терміну дії. Після клієнтам будуть випущені стандартні банківські платіжні картки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні