Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні планують збільшити податки для підприємців та переглянути штрафи

В Україні планують збільшити податки для підприємців та переглянути штрафи

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні вже з липня можуть змінити частину податків, відповідний законопроект розробили представники уряду. Насамперед зміни торкнуться оподаткування підприємців.

Варто зазначити, що проект закону ще не ухвалено. Причиною запровадження нових податків є зобов’язання, які Україна взяла перед Міжнародним валютним фондом ще у грудні минулого року. Наша держава має збільшити надходження до бюджету, а витрати зменшити.

Тому саме “особлива ставка” для підприємців у розмірі 2 відсотків вважається однією із причин зменшення надходжень до скарбниці.

Представники Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики зазначили у коментарі журналістам, що швидше за все рішення скасувати пільги буде ухвалено. Адже надалі це допоможе отримати підтримку МВФ.

Згідно з документом, до 1 липня 2023 року:

  • скасують податок 2% для ФОП третьої групи (повернуть 5%);
  • ФОП першої та другої груп будуть зобов’язані сплачувати єдиний податок;
  • повернуть документальні перевірки та штрафи за порушення податкового законодавства;
  • штрафуватимуть за відсутність РРО.

За оцінками голови Комітету з питань фінансів Данила Гетьманцева, за вісім місяців пільгових ставок державний бюджет недоотримав близько 7 мільярдів гривень. Це означає, що річний дефіцит бюджету за 2023 рік може становити 1,31 трильйона гривень.

Бізнес виступає проти скасування пільгових податків. Наприклад, деякі бізнес-асоціації вже звернулися до голови профільного комітету: просять дати можливість платити менше податків, оскільки бізнес втратив десятки мільярдів доларів і потребує підтримки.

“Війна завдала великих збитків агросектору України: за різними експертними оцінками, агросектор зазнав непрямих втрат у сумі 34,25 млрд доларів”, – розповідають у великій аграрній асоціації УКАБ.

Тому збільшення податків спровокує ще більшу кризу у бізнесі, багато підприємців буде змушено просто припинити свою діяльність.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що деяким українцям доведеться заплатити новий податок.

Джерело: Обозреватель

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні