Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧастині українців скасують соцвиплати - кому доведеться повторно звертатися до органів соцзахисту

Частині українців скасують соцвиплати – кому доведеться повторно звертатися до органів соцзахисту

Этот материал также доступен на русском языке
З січня 2023 року частини українців автоматично продовжено соціальні виплати на весь період дії воєнного стану плюс один місяць після його завершення. Але є й ті, кому доведеться звертатися по допомогу повторно.

Кому соцвиплати продовжили автоматично?

Насамперед виплати продовжено дітям у складних життєвих обставинах, у тому числі дітям, над якими здійснюють опіку чи піклування; які хворі на тяжкі захворювання; мають інвалідність або чиї батьки ухиляються від сплати аліментів.

Продовжено термін виплат допомоги громадянам, які не мають права на пенсію та/або є особами з інвалідністю; які мають інвалідність з дитинства або доглядають осіб (з інвалідністю І та ІІ групи з психічними розладами).

Також у Мінсоцполітики звернули увагу працездатних осіб, які вимушено не працюють через догляд за особою з інвалідністю І групи або особою, яка досягла 80-річного віку – до 31 грудня 2023 року для них діє перехідний механізм виплати раніше призначених щомісячних компенсацій.

Допомогу на проживання ВПО також продовжено автоматично без необхідності подання будь-яких документів.

Кому потрібно звертатися за продовженням соцвиплати?

Водночас, в окремих випадках одержувачам допомоги необхідно звернутися до органів соцзахисту, щоб підтвердити своє право на подальше отримання допомоги.

Зокрема йдеться:

  • про допомогу малозабезпеченим сім’ям та одиноким матерям, які отримують виплати на дітей;
  • особам, які отримували тимчасову допомогу через досягнення загального пенсійного віку, але не отримали права на пенсію, оскільки право на такі виплати пов’язане з оцінкою фінансово-майнового стану сімей.

Звертатися за продовженням отримання виплат малозабезпеченим, одиноким та особам, які отримували тимчасову допомогу через досягнення загального пенсійного віку, але не отримали права на пенсію, не потрібно, якщо одержувач такої допомоги живе на тимчасово окупованій території або на територіях проведення активних бойових дій. У цих випадках продовження відбувається автоматично без звернення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні