Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно обрізати смородину: при такій обрізці врожай збиратимете відрами

Як правильно обрізати смородину: при такій обрізці врожай збиратимете відрами

Этот материал также доступен на русском языке
Обрізку чорної смородини краще проводити наприкінці зими – на початку весни, до розпускання бруньок, коли ще не почався рух соку. Також при необхідності обрізати пагони можна і пізно влітку і практично всю осінь.

Головне правило обрізки – прибрати старі пагони. Відрізнити їх не так і складно. Чим старша гілка, тим більше від неї відходить густих і коротких (до 10 см) пагонів. Її легко впізнати за корою: на старих пагонах вона темно-сіра, іноді майже чорна. А ось молоді гілки пружні, прямі, як вудки, з новими пагонами, що щорічно відростають.

При обрізанні старих гілок у першу чергу потрібно видаляти сухі, уражені хворобами, поламані, а також пагони, які мають багато розгалужень.

Секрети правильної обрізки чорної смородини

Потрібно вирізати всі старі гілки та кілька найслабших, без приросту. При цьому залишити 5-7 найсильніших гілок другого-третього року з великими бруньками.

Запам’ятайте, зрізати треба завжди над тією брунькою, яка дивиться назовні куща: з неї виросте нова гілочка. На дорослому кущі смородини потрібно залишати 15-20 гілок.

Найбільшу врожайність дають дво-трирічні пагони.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому погано плодоносить смородина.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні