Головне правило обрізки – прибрати старі пагони. Відрізнити їх не так і складно. Чим старша гілка, тим більше від неї відходить густих і коротких (до 10 см) пагонів. Її легко впізнати за корою: на старих пагонах вона темно-сіра, іноді майже чорна. А ось молоді гілки пружні, прямі, як вудки, з новими пагонами, що щорічно відростають.
При обрізанні старих гілок у першу чергу потрібно видаляти сухі, уражені хворобами, поламані, а також пагони, які мають багато розгалужень.
Секрети правильної обрізки чорної смородини
Потрібно вирізати всі старі гілки та кілька найслабших, без приросту. При цьому залишити 5-7 найсильніших гілок другого-третього року з великими бруньками.
Запам’ятайте, зрізати треба завжди над тією брунькою, яка дивиться назовні куща: з неї виросте нова гілочка. На дорослому кущі смородини потрібно залишати 15-20 гілок.
Найбільшу врожайність дають дво-трирічні пагони.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому погано плодоносить смородина.