Новини

Українців почали готувати до нових цін на картоплю: як раніше вже не буде

Що стосується картоплі, то дуже скоро ціни на неї можуть змінитися. Вся справа в тому, що через низькі ціни фермери відмовляються навесні засаджувати великі площі під цю важливу культуру.

Загалом фермери скорочують площі під картоплею, окрім низки чернігівських виробників, які через окупацію змушені були пропустити сезон 2022 року. Про це у своїй колонці на AgroTimes написав Ігор Чечітко, директор насіннєвої компанії HZPC Ukraine.

Він зазначив, що з міграцією населення, розширенням посадок картоплі на присадибних ділянках, досить сприятливими погодними умовами є значний урожай картоплі та низька ціна на неї.

Великий ареал вирощування цієї культури лишається під окупантами – на лівобережжі Херсонської області. Там в основному вирощували надранню та ранню картоплю, яку закуповували для виробництва чіпсів. Але наразі виробництво чіпсів в Україні різко скоротилося.

“Загалом відзначаються тенденції до зменшення попиту на дуже ранні сорти та сорти з білою м’якоттю, оскільки Херсонщина була найбільшим ринком для надранньої картоплі, а Східна Україна формувала попит на картоплю з білою м’якоттю. Суттєво зменшився ринок картоплі на переробку. Фабрика Pepsico не працює “Інші переробні підприємства знизили власні потужності. Більшість аграріїв є реалістами, тому загалом є тенденція до зменшення площі під картоплею”, – розповів топ-менеджер насіннєвої компанії.

У 2022 році було зібрано непоганий урожай картоплі, тому ціни на неї коливаються в межах 10-14 гривень за 1 кг. Але вже цієї весни аграрії планують скоротити площі під цією культурою, тому влітку та восени експерти прогнозують значне зростання цін, яке вдарить по кишенях українців.

 

Новое на сайте

  • Новини

Європейські пенсії: як влаштовані пенсійні системи в інших країнах (відео)

У цьому матеріалі розповідаємо, як нараховують пенсійні виплати в Європі, в якому віці європейці виходять…

10/05/2024 12:15
  • Новини

В Україні різко піднімуть штрафи для українських чоловіків: про які суми йдеться

Українська влада значно підніме штрафи для порушників правил мобілізації. За відповідний законопроєкт проголосувала Верховна Рада.

10/05/2024 11:46
  • Новини

Споживача зобов’язали заплатити понад 60 тисяч гривень: за що можна “потрапити” на велику суму

Районний суд зобов'язав українця заплатити за газ майже 62 тисячі грн за встановлені під час…

10/05/2024 10:19
  • Новини

Розпочався прийом заявок на фінансову допомогу в нових громадах – як зареєструватися

Гуманітарна організація спільно з World Vision підтримує українців у важкий воєнний час і надає їм…

10/05/2024 08:59
  • Новини

Окупанти знову атакували Україну дронами і ракетами – військове зведення на 10 травня

Росія вночі запустила по Україні ракети і безпілотники. Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам…

10/05/2024 08:12
  • Новини

Триває видача продуктових наборів для пенсіонерів – як отримати гуманітарну допомогу

Місцева адміністрація допомагає українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у вигляді…

10/05/2024 07:44