П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовини25 лютого - День народження Лесі Українки: маловідомі факти із життя класика

25 лютого – День народження Лесі Українки: маловідомі факти із життя класика

Этот материал также доступен на русском языке
25 лютого – 56-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 309 днів. Цього дня у світі відзначаються День народження револьвера, День складання географічних карт неіснуючих земель, День цифрового навчання. В Україні – День інженерно-авіаційної служби ЗСУ.

7 фактів із життя Лесі Українки, про які багато хто не знає

25 лютого, виповнюється 152 роки від дня народження великої і, мабуть, найвідомішої української письменниці Лесі Українки. Її ставлять у ряд із такими видатними співвітчизниками як Тарас Шевченко та Богдан Хмельницький.

Справжнє ім’я письменниці — Лариса Петрівна Косач-Квітка.

  1. Леся Українка ввела в українську мову такі слова, як напровесні та промінь.
  2. Перші стосунки з чоловіком у Лесі Українки сталися, коли їй було 15 років. З Максимом Славінським, котрий уже був повнолітнім, вони разом перекладали Гейне. Однак пізніше Максима заарештували за кордоном і замучали до смерті у в’язниці чекісти.
  3. У 26 років вона познайомилася з другом по нещастю – Сергієм Мержинським, який давно боровся із затяжними туберкульозом. Її біль у кістках і нирках та його тяжкий стан об’єднали молодих людей у загальному горі. Сергій помер у дівчини на руках, після чого вона до самої смерті не знімала жалобного одягу. Проте Мержинський не любив її. У свій останній день у свідомості він попросив Лесю записати прощальний лист до іншої жінки, що насправді все життя була в його серці.
  4. У 10-річному віці після операції з видалення уражених хворобою кісток, її обидві руки та одну ногу зафіксували у гіпс. Вільною залишалася лише одна нога, пальцями ступні якої вона навчилася грати на фортепіано. Наразі її рояль знаходиться у музеї села Колодяжне, в Ковельському районі Волинської області.
  5. Офіційний чоловік Климент Квітка був молодшим за Лесі на 9 років. Також хворів на туберкульоз. Климент був бідний. Лесині батьки не сприйняли такого союзу, проте письменниця зреклася їхньої фінансової допомоги і вийшла заміж за нього. Хлопець поступово почав продавати все, що нажив: від меблів до книг, щоб сплатити за лікування дружини. Климент Квітка зберіг записи, на яких можна почути голос поетеси. Вони дійшли до наших днів.
  6. Зараз в Україні не залишилося жодного нащадка Лесі Українки. У Швейцарії проживає Роберто Гааб – онуковий племінник, онук Лесиної сестри Оксани Косач-Шимановської, а в США живе Ольга Лютон-Петрова – онука Лесиної сестри Ізідори Косач-Борисової.
  7. В останні роки життя очі Лесі змінили свій колір. Вони з темно-сірих стали насичено-блакитними. Це дуже дивувало знайомих поетеси. Про цей маловідомий факт згадує в листах її мати Олена Петрівна, яка була з дочкою в її останні хвилини.

День інженерно-авіаційної служби авіації ЗСУ

25 лютого в Україні та світі святкують День інженерно-авіаційної служби авіації ЗСУ. Професійне державне свято було запроваджено у 2010 році. Ініціатором створення став Михайло Єжель.

Головне завдання інженерно-авіаційної служби авіації ЗСУ полягає в організації та виконанні технічного забезпечення польоту. Це дуже важлива робота, адже від неї залежить, як правильно виконуватиме свої обов’язки екіпаж. Всю техніку інженери спочатку перевіряють на собі, тому їхня професія – це щоденний ризик. Головною метою створення професійного свята інженерно-авіаційної служби авіації ЗСУ у підвищенні престижу служби, збільшенні інтересу суспільства до неї та створенні патріотичного настрою серед молоді.

Джерело: Подробиці

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні