П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 24 лютого – початок війни в Україні

Цей день в історії: 24 лютого – початок війни в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Поки російські танки перетинали кордон, столиця України та інші міста країни зазнали авіаударів та бомбардувань.

24 лютого 2022 року РФ напала на Україну

У Москві розраховували, що так звана “спецоперація” в Україні буде блискавичною та успішною, стверджуючи, що ведуть вогонь лише по військових об’єктах. Але від початку війни почали надходити дані про жертви серед мирного населення.

Через безперервні бомбардування з перших же днів війни люди були змушені ховатися в підвалах; потім почали масово залишати рідні місця в надії скоро повернутися, коли там буде безпечно. Десятки тисяч біженців перейшли кордон і були прийняті сусідніми країнами. Це було в перші дні справжньої жорстокої та кривавої війни.

І ось уже рік вся Україна перебуває у стані війни. Деякі населені пункти та міста перетворилися на руїни. Гинуть мирні жителі, діти, військові, які ціною свого життя захищають Батьківщину.

Деяким біженцям і переселенцям вже просто нема куди повертатися, оскільки їхні будинки просто знищені російськими терористами.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту в Європі станом на 31 січня 2023 року, становить 4 млн 823,33 тисячі.

За підрахунками УВКБ ООН найбільше українських біженців зі статусом тимчасового захисту, як і раніше, в Польщі – 1 млн 563,39 тисяч, за два місяці їхня кількість збільшилася на 55,5 тисяч. Далі за кількістю біженців йде Німеччина, Чехія, Італія, Велика Британія. Українців розсипано по всьому світу і невідомо, коли вони зможуть знову ступити на рідну землю.

Але ми, українці, сильні та обов’язково вистоїмо!

Також 24 лютого в Україні та світі святкують День народження лотереї. Якщо ви вважаєте себе людиною, яка завжди намагається “зловити удача за хвіст”, тоді цей день для вас. У лотереї бере участь велика кількість людей, які купують для цього спеціальні квитки. Саме 24 лютого 1466 р. у бельгійському містечку відбулася перша подібна акція. Організатором була дружина Яна ван Ейка, який вважається одним із найбільших фламандських художників. Таким чином жінка вирішила зібрати кошти для одного бідного міста.

Що сталося в Україні та світі 24 лютого?

  • 1457 рік – з’являється перша письмова згадка про село Рєпінне, Міжгірського району Закарпатської області;
  • 1466 – у Брюгге (Бельгія) проходить перша відома лотерея, яку організувала вдова фламандського художника Яна ван Ейка;
  • 1768 рік – Росія та Польща укладають у Варшаві договір з так званого дисидентського питання (католицька релігія визначена панівною у Польщі);
  • 1824 рік – уряд Її Величності королеви Великобританії оголошує війну Бірмі;
  • 1807 рік – Папа Римський Пій VII підписує булу In universalis Ecclesiae regimine, якою відновив Галицьку митрополію;
  • 1881 рік – починається будівництво Панамського каналу;
  • 1887 рік – Париж та Брюссель стають першими столицями держав, об’єднаних телефонним зв’язком;
  • 1918 рік – Естонія проголошує свою незалежність;
  • 1919 рік – уряди України та Польщі підписують угоду про перемир’я;
  • 1938 рік – у продаж надходить зубна щітка зі щетиною з нейлону;
  • 1942 рік – починає мовлення радіостанція “Голос Америки” (німецькою мовою);
  • 1955 рік – у Багдаді підписують договір (Багдадський пакт) між Іраком та Туреччиною, до якого згодом приєднується Великобританія, Іран та Пакистан;
  • 2008 рік – Фідель Кастро офіційно подає у відставку з посади глави уряду Куби

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні