П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіВласники будинків та квартир мають сплатити податок: як розрахувати суму та скільки...

Власники будинків та квартир мають сплатити податок: як розрахувати суму та скільки доведеться віддати

Этот материал также доступен на русском языке
Українцям у 2023 році доведеться по-новому сплачувати податок на квартири та будинки. У Міністерстві фінансів своїм наказом запровадили нову форму декларації (доповнено адреси, терміни використання пільги). Цього року потрібно буде сплатити податок за 2022 рік.

Податок на житло торкнеться тих, хто є власником квартири, площа якої становить від 60 квадратів, та будинка площею від 120 квадратів.

Як говориться в роз’яснення ДПС, якщо є і квартира, і будинок, то їхня загальна площа не повинна бути більшою за 180 квадратів. Є ще одна новація: не потрібно сплачувати податок за нерухомість, яка перебуває в окупації чи зоні бойових дій.

Скільки доведеться заплатити за житло?

Варто зазначити, що податок на квартири та будинки повністю залишається у бюджеті населеного пункту. Тому органам місцевого самоврядування дозволяють зменшувати розмір податку (збільшити не можна). У законі вказані “рамки”. Хоча найчастіше місцева влада ці “рамки” і використовує для нарахування податків.

Розмір податку не може становити більше ніж 1,5% мінімалки за звітний рік. 2023-го платять за 2022-й, тому йдеться про 97,5 грн за квадратний метр понад норму.

Наприклад, якщо у вас у власності знаходиться квартира площею 90 квадратних метрів, заплатити потрібно лише за 30 квадратів (90 мінус 60). За різницю, між “нормою” та фактичною площею. Сума становитиме 2925 грн (97,5 грн за кожний квадрат).

Але є один важливий момент, який варто враховувати під час розрахунку суми податку. Якщо ваша квартира розділена між членами сім’ї, наприклад, між вами та дружиною по 45 квадратів, податок платити не потрібно.

Ознайомитись з новою формою декларації можна тут.

Для заповнення декларації варто звернутись до податкової за місцем своєї реєстрації. Там допоможуть заповнити бланки та можуть надати консультацію. Українці, які відмовляться сплачувати податок на житло, загрожують штрафи та стягнення через суд.

Джерело: Обозреватель

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні